Szukając zdrowej żywności, jesteśmy zdani przede wszystkim na siebie. Istnieją książki czy nawet aplikacje, które pomagają analizować skład produktów spożywczych pod kątem substancji szkodliwych dla zdrowia. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko dobre i świeże składniki pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych. Zdrowe jedzenie to w dużej mierze sposób ich przyrządzania! Jak przygotować swoje posiłki, by nie utracić tego, co najcenniejsze dla zdrowia? Odpowiedź jest jedna - GOTUJ NA PARZE!
Sezon na robienie przetworów zaczyna się na przełomie maja / czerwca i trwa aż do późnej jesieni. Najchętniej przygotowywane są przetwory z owoców, warzyw, a nawet grzybów. Powstają z nich pyszne dżemy, soki, sałatki, syropy oraz tak zwane marynaty. Przepisów na pyszne zaprawy jest bardzo dużo. W zasadzie każdy posiada jakieś sprawdzone receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie i dopasowane pod indywidualne upodobania. Sam przepis to jednak nie wszystko. Wiele aspektów wpływa na to, czy wykonane przetwory zachowają swoje walory smakowe, wygląd oraz zdatność do spożycia przez dłuższy czas.
Wybieramy najlepsze wentylatory, które przyniosą ulgę Tobie i Twojemu portfelowi.
Nadchodzi najpiękniejsza pora roku. Słońce świeci wysoko, z dnia na dzień robi się coraz cieplej. Jak my kochamy lato! Na liście najpotrzebniejszych rzeczy króluje wentylator – niezbędnik w upalne dni. Podłogowy, stołowy, a może cyrkulator – który będzie dla Ciebie najlepszy? Czym kierować się przy wyborze urządzenia, aby było wydajne, a pieniądze w Twoim portfelu nie rozpływały się przez rachunki za prąd? Oto nasze wskazówki!
Czym byłaby kuchnia bez patelni? Zdrowy rozsądek podpowiada, aby korzystać z niej jak najrzadziej. Smażone jedzenie niekoniecznie jest zdrowe, ale tego smaku niestety nie zastąpi nic. Dlatego warto mieć w szafce kilka patelni, garnków i rondelków, aby mieć wybór, a codzienne posiłki były zróżnicowane. Sposobów na smażenie jest kilka, nie każda smażona potrawa musi ociekać tłuszczem.
Bohater niedzielnych obiadów, synonim domu rodzinnego, uzdrowiciel wśród chorych na grypę czy cierpiących przez kaca. Rosół, bo o nim mowa, to bezsprzecznie król wszystkich zup. Przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodne dni, a swoim smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia związane z dzieciństwem.
Pochodzący z Libanu hummus szybko podbija nawet kraje europejskie. Szczególnie lubiany przez wegetarian i wegan ...