Hummus z pistacjami i granatem

2020-01-29
Hummus z pistacjami i granatem

Pochodzący z Libanu hummus szybko podbija nawet kraje europejskie. Szczególnie lubiany przez wegetarian i wegan, jest to przepis oparty na ciecierzycy o delikatnym i szczególnym smaku i jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Postanowiliśmy ozdobić go pistacjami i ziarnami granatu, odkryj z nami przepis.


Potrzebujesz:

  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka sosu tahini
  • sok z cytryny
  • pół pół ząbka czosnku
  • sól do smaku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki
  • Gorąca woda
  • pistacje granat
  • 2 słoiki 32 Cl Quattro Stagioni
  • 2 wieczka Quattro Stagioni  o średnicy 86 mm

Jak przygotować hummus z pistacjami i granatem

Zaczynamy od połączenia gotowanej ciecierzycy w misce, z łyżką sosu tahini, soku z pół cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodaj czosnek, z którego usunąłeś rdzeń i zmiksuj wszystko blenderem, aż mieszanina będzie jednorodna. Dodaj paprykę i szczyptę soli i ponownie włącz mikser na kilka sekund. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, zagotuj wodę i dodawaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Aby nadać osobisty charakter humusowi, podaj go w słoikach Quattro Stagioni o pojemności 32 cl i udekoruj chipsami pistacjowymi i ziarnami granatu. Możesz cieszyć się nim z kilkoma kromkami lekko zapiekanego przaśnego chleba i podawaj go jako smaczną przystawkę! Jeśli chcesz, możesz przechowywać krem ​​w lodówce przez 2-3 dni, zamykając słoiki za pomocą wieczek Quattro Stagioni.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel