Rondle

( ilość produktów: 29 )

Rondel, to jeden z artykułów, który powinien pojawić się, w każdej kuchni. Dlaczego? Bo to niezwykle przydatny garnuszek. Od tradycyjnego garnka różnią go przede wszystkim niewielkie rozmiary od 0,7 l do 1,5 l. Idealnie nadaje się do podgrzewania, gotowania, duszenia, smażenia, a nawet zapiekania potraw w piekarniku. Można w nim szybko podgrzać zupę lub sos, ugotować jajka na sałatkę, przygotować porcję pysznej owsianki, budyniu, kaszki dla dziecka, a nawet roztopić czekoladę na polewę. Tradycyjne rondle wyposażone są w wygodny, długi uchwyt ułatwiający przenoszenie. Część z nich występuje dodatkowo z pokrywką. Niewielkie rozmiary rondelka sprawiają, że znajdzie on swoje miejsce nawet w małych kuchniach, a bogata oferta pozwoli dopasować rondel do już posiadanych kompletów garnków, patelni czy innych naczyń.

Jaki rondel wybrać?

W ofercie sklepu Zasmakuj Radości można znaleźć wiele rodzajów rondli – emaliowane, aluminiowe, ze stali nierdzewnej, ze stali emaliowanej czy też z powłoką granite zapobiegającą przywieraniu. Możemy pokusić się o rondle z tradycyjną rączką lub imitującą drewno rękojeścią. Jedne z nich posiadają pokrywkę, inne są jej pozbawione (ale w większości przypadków można ją dokupić). Dostarczane przez znanych i renomowanych producentów, takich jak Emalia Plaszew czy Florina, rondle charakteryzują się najwyższą jakością wykonania, trwałością oraz solidnością. A ich zdobienia, wyjątkowe wzory i kolory sprawiają, że będą pięknie prezentować się w każdej kuchni. Ale który rondel wybrać? Który sprawdzi się najlepiej?

Rondle emaliowane – ponadczasowe piękno

Mały rondel emaliowany daje ogromne możliwości. Można w nim gotować, podgrzewać, a nawet przechowywać najróżniejsze potrawy w lodówce. Emalia wciąż króluje w naszych kuchniach. Rondle emaliowane mogą być nawet wykorzystywane do przygotowywania lub odgrzewania potraw w piekarniku (niektóre modele). Niski rondelek z rączką pokryty emalią idealnie sprawdzi się także podczas gotowania lub podgrzewania potraw dla dzieci. Potrawy podgrzejemy szybko i bez konieczności pilnowania i mieszania, co na pewno doceni każda mama. Dodatkowo należy pamiętać o właściwościach antybakteryjnych emalii, dzięki czemu rondelek kuchenny będzie idealny dla najmłodszych lub osób zmagających się z alergią. Szklista powłoka emalii jest przy tym higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości.

W ofercie można znaleźć zarówno rondle z pokrywką, jak i bez. Rondel emaliowany z pokrywką idealnie nadaje się do przygotowywania sosów lub innych potraw, które wymagają duszenia na wolnym ogniu. Dzięki pokrywce unikniemy też chlapania podczas podgrzewania. Ponadto niewielkie rozmiary garnka są dodatkowym atutem, gdy gotujemy małe ilości potraw.

Garnuszki emaliowane zazwyczaj można stosować na każdym rodzaju kuchenek, a nawet myć w zmywarce. A ich dodatkową zaletą jest wyjątkowy wygląd. Szeroka gama wzorów i kolorów sprawia, że taki niepozorny rondelek z rączka może również zachwycać i przykuwać wzrok. Śmiało można w nim podawać różne sosy na przyjęciu. Goście na pewno, to docenią.

Rondle ceramiczne

Rondle ceramiczne dzięki zastosowanej powłoce posiadają właściwości nieprzywierające. Można w nich smażyć z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Powłoka ta dodatkowo niweluje ryzyko przypalenia lub przywarcia danej potrawy do dna garnka. Ceramiczna powłoka ma też inną zaletę. Jest odporna na rdzę i przebarwienia. Rondle ceramiczne łatwo utrzymać w czystości. I choć rondle z powłoką ceramiczną są z zasady odporne na działanie wysokich temperatur, to nie można ich przegrzewać.

Rondle ze stali nierdzewnej – trwałość i nowoczesna elegancja

Rondelki ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe i odporne na zarysowania. W większości przypadków można je używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Taki mały garnek z rączką doskonale sprawdzi się do wielu zadań. To doskonały rondel do smażenia czy podgrzewania potraw. Wspaniałym przykładem jest tu rondel nierdzewny Florina olives and pepper wyposażony w dodatkowe otwory w pokrywce umożliwiające odcedzanie zawartości bez użycia durszlaka. Dno wykonane jest aż z trzech warstw - aluminium, żelazo, aluminium, co wpływa na to, że ciepło rozprowadzane jest naprawdę szybko i utrzymuje się przez długi czas. W takich rondlach śmiało można przygotowywać najróżniejsze potrawy. Od śniadaniowych owsianek, budyniu, aż po duszenie małych porcji mięsa.

Dobre garnki stalowe, nawet intensywnie eksploatowane, będą służyć latami w naszej kuchni. Jednak, to nie wszystko. Oprócz trwałości rondle stalowe cieszą też oczy. To połączenie nowoczesności i elegancji, dzięki czemu naczynia doskonale wpasują się do wystroju praktycznie każdej kuchni. Niektóre z rondelków wykonanych ze stali nierdzewnej umożliwiają również zapiekanie dań w piekarniku.

Rondle teflonowe

Rondel teflonowy, to kolejny popularny rodzaj tych małych garnków z długą rączką. Rondle te charakteryzuje odporność na wysoką temperaturę, można w nich podsmażać potrawy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, a sama powłoka zapobiega przypalaniu i przywieraniu do dna naczynia. Jednak w przypadku rondli teflonowych należy szczególnie uważać podczas ich użytkowania. Powinno się używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie uszkodzą wrażliwej powłoki. Ponadto rondle te nie nadają się do beztłuszczowego smażenia. Niewielka ilość tłuszczu jest niezbędna, aby chronić powłokę przed uszkodzeniami i przedłużyć żywotność naczynia. Podczas mycia również zalecane jest stosowanie miękkich gąbek i delikatnych płynów.

Rondle z powłoką granite zapobiegającą przywieraniu

Rondel Florina Granite to kolejny typ rondla, który zasługuje na uwagę. Czym się wyróżnia? 3-warstwową kamienną powłoką imitującą granit. Powłoka ta zapobiega przywieraniu potrawy do dna, nawet w przypadku użycia niewielkiej ilości tłuszczu. Dania przygotowane w takich rondlach nie tylko są smaczne, ale też i zdrowe.

Rondelki z tej serii wykonane są z wysokiej jakości aluminium, które charakteryzuje świetne przewodnictwo ciepła. Naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie. A wyjątkowy uchwyt imitujący drewno dodaje naczyniu uroku. Takie rondel można używać na dowolnym typie kuchenki.

Funkcjonalny rondel na każdą kuchenkę

Poza materiałem, z którego wykonany jest ten niezwykle przydatny garnek z długą rączką, wybierając rondel do swojej kuchni należy sugerować się też rodzajem posiadanej kuchenki. W naszych kuchniach pojawiają się najróżniejsze kuchenki lub płyty – elektryczne, gazowe i indukcyjne. Dla każdej pani czy pana domu niezwykle ważne jest, by garnki które zakupi były dostosowane do danego typu kuchenki lub płyty. Fakt ten stał się jeszcze istotniejszy odkąd w naszych kuchniach coraz częściej zaczęły królować kuchenki indukcyjne. Ich niebywałą zaletą jest szybkie przygotowywanie posiłków i oszczędność energii, jednak wymagają od nas użycia odpowiednich garnków. Na szczęście w ofercie nie brakuje rondelków pasujących do każdego rodzaju kuchenek, w tym na indukcję. Wykonane są z różnych materiałów, dostępne są też w różnych rozmiarach, wzorach, a nawet kolorach. Tak bogata oferta sprawia, że z łatwością znajdziemy nie tylko odpowiedni rondel indukcja, ale też taki który będzie pasował do naszej kuchennej aranżacji lub już posiadanych kompletów garnków, patelni i innych naczyń.

Rondel z pokrywką czy bez?

Tak jak w przypadku tradycyjnych garnków, rondelki również występują w wersji z pokrywką lub bez. To z której opcji skorzystamy zależy od naszych potrzeb. Jeśli chcemy zakupić rondel do duszenia mięsa czy też gotowania niewielkiej ilości ziemniaków, pokrywka będzie tu niezbędna. Przyda się również, gdy chcemy nasze danie przechowywać w lodówce. Wówczas warto też zwrócić uwagę na to by rondel z pokrywką był odpowiedniej wysokości. Niższe naczynia nie zajmują dużo miejsca, a pokrywka dodatkowo chroni przed przedostawaniem się zapachów innych potraw. Idealnie sprawdzi się tu też Rondel Florina Eneo, który poza szklaną pokrywką posiada również zdejmowany uchwyt. Można go zdjąć oszczędzając w ten sposób sporą ilość miejsca.

Ale tak jak w przypadku kompletowania innych garnków i tu można wybrać model bez pokrywki, a później ją dopasować z oferty. Jest to niezwykle proste w przypadku garnków emaliowanych. Na stronie znajdziemy różnej wielkości pokrywki wśród których spokojnie znajdziemy nawet takie 14 cm pasujące do większości rondelków.

W żadnej porządnej kuchni nie powinno zabraknąć praktycznego rondelka. Te małe, niepozorne garnki są naprawdę wielozadaniowe – można w nich gotować, dusić, podgrzewać, a nawet zapiekać najróżniejsze potrawy. Przy zastosowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Dlatego wybierając rodzaj rondla warto wziąć pod uwagę powyższe wskazówki dotyczące jakości materiału, solidności i sposobu wykonania. Wszystkie te elementy wpływają nie tylko na długość użytkowania, ale też na komfort, który jest przecież równie ważny.

TS-ID: X4263452977DBB1CF6DC6B27DF6AF1E10
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel