Garnki do gotowania na parze

2020-06-18
Garnki do gotowania na parze

Gotuj na parze!

Szukając zdrowej żywności, jesteśmy zdani przede wszystkim na siebie. Istnieją książki czy nawet aplikacje, które pomagają analizować skład produktów spożywczych pod kątem substancji szkodliwych dla zdrowia. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko dobre i świeże składniki pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych. Zdrowe jedzenie to w dużej mierze sposób ich przyrządzania!

Co należy zrobić, by przygotowane przez nas jedzenie było na tyle zdrowe, by poprawić swój styl i jakość życia? Jaki sposób gotowania gwarantuje zachowanie dobroczynnych substancji podchodzących z jedzenia? Jak przygotować swoje posiłki, by nie utracić tego, co najcenniejsze dla zdrowia? Odpowiedź jest jedna - GOTUJ W GARNKU NA PARZE!

 

Gotowanie na parze, na czym polega?

Gotowanie na parze to nic innego jak poddawanie produktów spożywczych obróbce cieplnej, poprzez umieszczenie ich w perforowanym naczyniu i ogrzewaniu ich parą wodną pod przykryciem.

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków, dlatego chcąc być fit, powinniście wybrać właśnie tą - najlepszą  alternatywę na dietetyczne gotowanie.

 

Rodzaje naczyń do gotowania na parze

Rynek konsumencki jest tak bogaty, że w każdej dziedzinie istnieje kilka wariantów do wyboru. Podobnie jest w przypadku naczyń do gotowania na parze. Do wyboru mamy:

 

Wady naczyń do gotowania na parze

Każde z wyżej wymienionych naczyń pozwala na przygotowanie jedzenia metodą gotowania na parze. Które z nich jest najlepsze, najbardziej użyteczne i najtrwalsze?

Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej oraz połączenie garnka do gotowania na parze ze stali nierdzewnej ze szklanym sitem to niekwestionowani faworyci! Każde z pozostałych ma wadę - większą, bądź mniejszą, która sprawia, że liderami w tej grupie są właśnie te garnki. Dla potwierdzenia naszej tezy podajemy owe mankamenty pozostałych naczyń:

  • elektryczny parowar - generuje dodatkowe koszty, w postaci zużycia energii elektrycznej i zajmuje sporo miejsca (takie parowary są sporych rozmiarów). Ponadto sita parowaru często wykonane są z tworzywa, które po kilku użyciach odbarwia się i ich wygląd staje się nieestetyczny. Czyszczenie również jest utrudnione, gdyż nie wszystkie jego elementy są przeznaczone do mycia w zmywarce.
  • Ceramiczne i szklane garnki do gotowania na parze - są ciężkie i podatne na uszkodzenia. Łatwo je zbić bądź zarysować. Podczas korzystania z nich należy uważać, by się nie poparzyć- uchwyty są odlane razem z korpusem naczynia - dlatego całość bardzo mocno się nagrzewa.
  • Sitka do gotowania na parze - są niewygodne w użyciu. Większość sit ma małe „nóżki”, dlatego na takim sicie ugotujemy potrawy, które nie potrzebują długiej obróbki cieplnej (istnieje duże ryzyko, że woda wyparuje podczas gotowania). Minusem są też uchwyty do wyciągania sita z garnka - są małe i nieporęczne.
  • Parownik bambusowy - zajmuje dodatkowe miejsce.  Materiał, z którego jest wykonany, jest kruchy i łamliwy. Nie nadaje się do czyszczenia w zmywarce. Trzeba pamiętać, by po każdym użyciu dokładnie go wymyć i zadbać, by wysechł do końca- inaczej istnieje ryzyko powstania niebezpiecznej dla zdrowia pleśni. Wymaga odpowiednio dobranego garnka.
  • Pojemnik do gotowania na parze do mikrofalówki - podobnie jak parowar, generuje dodatkowe koszty w postaci zużycia energii elektrycznej, w celu zasilenia mikrofali. Ich rozmiary są ograniczone, przez co jednocześnie przygotować można w nim niewielką ilość potrawy.

 

Dlaczego garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej?

Garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej mają mnóstwo zalet!

  • Nadają się do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek tj. gazowych, indukcyjnych czy elektrycznych.
  • Są łatwe w utrzymaniu, czyści się je jak wszystkie inne garnki w domu, ponadto każdy ich element przeznaczony jest do mycia w zmywarce.
  • Są kompaktowe i lekkie, nie zajmują dużo miejsca.
  • Są wielozadaniowe- bez części górnej z sitem to zwykły garnek do gotowania, który z powodzeniem może zostać użyty do innych celów. Z Kolei część z sitem może służyć jako durszlak.
  • Są niskobudżetowe- nie generują dodatkowych kosztów związanych np.  ze zużyciem prądu. Gotowanie potraw na parze skraca także długość obróbki termicznej potraw.
  • Są trwałe i odporne na zarysowania.
  • Nie chłoną zapachów, nie reagują z żywnością i nie odbarwiają się.

 

Budowa Garnków do gotowania na parze ze stali nierdzewnej - garnek Divapore

Garnki do gotowania na parze składają się zazwyczaj z trzech elementów. Dolna część- do której wlewamy wodę, górna część z sitem - na której układamy jedzenie, oraz szklana pokrywka z odpowietrznikiem (to taka podstawowa wersja, są też zestawy posiadające kilka części z sitami, które umożliwiają przygotowanie złożonych, wieloskładnikowych dań jednocześnie). W sklepie zasmakujradosci.pl posiadamy garnek do gotowania na parze Divapore w  wersji jedno i dwu parnikowej.

Florina Divapore 

Garnek do gotowania na parze Stima - Prawdziwa rewolucja

Stima - garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej ze szklanym sitem to prawdziwa rewolucja! Zdecydowanie wyróżnia się wśród wszystkich innych naczyń do gotowania na parze. Jest to połączenie technologii z najwyższą jakością materiałów.

Na czym polega wspomniana rewolucja? Górną część garnka zastąpiono sitem z wysokiej jakości szkła żaroodpornego. Te materiały nie tylko są zdrowe, trwałe, odporne na zarysowania czy na działanie temperatury. Stal szybko i równomiernie się nagrzewa oraz daje możliwość zamocowania  nienagrzewających się uchwytów, dzięki którym ryzyko poparzenia znacznie maleje. Szkło to z kolei świetny izolator cieplny, w którym para rozchodzi się równomiernie i na długo po zakończeniu gotowania utrzymuje ciepło. W tym garnku, ryzyko przypalenia się potrawy niemal  nie istnieje. Para wodna podczas gotowania unosi się, a następni skrapla, ponownie trafiając do dolnego naczynia.

Szkło i stal to połączenie idealne. Garnek nabrał dzięki niemu niesamowitego wyglądu, który wpasuje się w każde wnętrze. Wprowadzenie takiego rozwiązaniu daje  możliwość obserwowania procesu gotowania dań bez zbędnego podnoszenia pokrywki i  utraty ciepła.  Przygotowywane potrawy zachęcają do zjedzenia od samego umieszczenia składników w garnku przez cały proces gotowania, aż do momentu zjedzenia gotowej potrawy. Szkło nie chłonie zapachów, nie odbarwia się i co ważne nie wchodzi w reakcje z żywnością.

Gotowane w ten sposób jedzenie nabiera soczystych kolorów, jest sprężyste, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe! W przeciwieństwie do gotowania we wodzie, gotowanie na parze nie wypłukuje cennych składników odżywczych! Potrawy wystarczy jedynie delikatnie doprawić ziołami. Para wodna wyciąga ze składników naturalną sól, która się w nich znajduje, nie musicie więc dosalać swoich potraw!

Florina Stima

 

Który garnek do gotowania ze stali nierdzewnej wybrać? Tradycyjny czy w wersji ze szkłem?

Obie wersje mają mnóstwo zalet. Obie są odporne na zarysowania i fantastycznie przewodzą ciepło. Design garnka ze szkłem jest zdecydowanie ciekawszy. Wpisze się w każdy styl domu, a gotowanie w nim to możliwość ciągłej obserwacji przygotowywanego dania. Szkło jest cięższe niż stal, więc waga garnka ze szkłem będzie nieznacznie większa. Dodatek elementu szklanego czyni ten typ garnka mniej odpornym na uszkodzenia.  Za tradycyjnym garnkiem stalowym przemawia jego odporność na stłuczenie oraz niższa cena. Wybór należy do was!

 

Dla kogo jedzenie przyrządzone w procesie gotowania na parze?

Podsumowując dla kogo jedzenie gotowane na parze? Zdrowe, niskokaloryczne i lekkostrawne? Nie ma żadnych przeciwwskazań! Takie jedzenie jest dla każdego! Idealne dla dzieci (nawet tych najmłodszych- podczas rozszerzania diety niemowlęcej), kobiet (również w ciąży, bądź karmiących), mężczyzn, a przede wszystkim osób chorych. Posiłki przygotowane na parze i sam proces takiego gotowania, mają same zalety! To najzdrowszy sposób przygotowywania smacznych, dobrze wyglądających potraw, bogatych w cenne wartości odżywcze! Takie jedzenie nie ocieka tłuszczem, nie smakuje chemicznymi przyprawami, jest delikatne, jędrne, sprężyste! Dodatek naturalnych ziół nadaje jedzeniu cudownego aromatu i sprawia, że jedzenie jest smaczne i niezwykle zdrowe! Dobry garnek ze stali nierdzewnej pomoże odkryć wam tajniki tego niedocenionego sposobu na gotowanie! Chcą prowadzić zdrowy tryb życia, nie może wam zabraknąć w domu tego naczynia.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel