Gofrownice

( ilość produktów: 2 )

Lato to czas, który chcemy celebrować w sposób, który ewidentnie kojarzy się ze słodkim lenistwem. Chcemy odpoczywać i korzystać z ciepła promieni słonecznych. Gofrownica zajmuje jedno z najbardziej zaszczytnych miejsc wśród letniej listy przebojów AGD. Niektórzy porywają się również na domowe lody! Wówczas maszyna do lodów i dobra gofrownica ze sobą konkurują.

Gofrownica

Urządzenie, które ma za zadanie wypiekać przepyszne chrupiące gofry, które latem smakują szczególnie. Uwielbiamy dekorować je różnymi produktami o słodkim smaku: bita śmietana, czekolada, frużelina, owoce, cukier puder, kolorowe posypki itd. Rzadziej korzystamy z dodatków słonych, typu: warzywa (grillowane, blanszowane, świeże z oliwą), pikle, a nawet jajecznica. Gofrownica, żeby uzyskać jak najlepszy efekt, powinna mieć odpowiednią moc. Wystarczająca moc gofrownicy to już 1000 W. 

Dobrze rozgrzana gofrownica + przepis na gofry = przepyszna zabawa!

Gofrownica bąbelkowa

Z pewnością nie raz spotkaliście się z hitem poprzednich wakacji. Gofrownica bąbelkowa pozwala na wypieczenie gofrów, które zamiast charakterystycznej kratki, mają wypustki, tak zwane bąbelki. Zazwyczaj zwija się je w rodzaj rożka do lodów i wypełnia smacznymi dodatkami. W zależności od rodzaju możecie kupić gofrownicę, która robi większe gofry lub mniejsze. Tak samo jest w przypadku wielkości bąbelków. Z gofrownicy bąbelkowej uzyskać można za 1 razem, 1 gofra. Gofry bąbelkowe są czymś nowym, niespotykanym, dlatego spotykają się z ogromnym entuzjazmem, wśród dzieci, ale także niektórych dorosłych. Do przygotowania tych gofrów w domowych warunkach musicie przygotować niezwykle puszyste ciasto na gofry.

Ciasto na gofry bąbelkowe. Jak zrobić ciasto na gofry?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 500 g wody
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka ubij w osobnym naczyniu ze szczyptą soli.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubite żółtka wymieszaj z mąką i dodawaj powoli wodę, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Możesz w tym celu użyć jednego z naszych blenderów. 
  4. Do powstałej masy dodaj olej. 
  5. Na koniec całość połącz delikatnie z białkami. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta na naleśniki.
  6. Wylewaj niewielką porcję ciasta na gorącą gofrownicę i wypiekaj smaczne łakocie.

Gofrownica profesjonalna 

Profesjonalna gofrownica to taka, która pozwoli na wypieczenie gofrów, które wyglądają dokładnie, jak gofry z budki. Zazwyczaj wypieka za 1 razem 4 chrupiące z zewnątrz i miękkie i puszyste w środku gofry, których smaku nie zapomnisz co najmniej do następnych wakacji, kiedy to ponownie będą Cię one kusiły swoim przepięknym zapachem wanilii. Gofry jak z budki są do zrobienia w domu, z pewnością, ale tylko i wyłącznie, kiedy spełnisz kilka warunków. Twoja gofrownica musi mieć dużą moc, która pozwoli na szybkie wypieczenie złocistych słodkości. Drugą zasadą jest nieotwieranie gofrownicy podczas wypiekania. Najlepiej jest odczekać 6 minut, przy gofrownicy o mocy 1000 W i nieco ponad. Do przygotowania gofrów najlepiej jest użyć po prostu wody, zamiast mleka. Mleko powoduje, że szybciej flaczeją, co jest zdecydowanie minusem. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy musisz zadbać o dobre ich odparowanie. Nie możesz gorącego gofra położyć na talerzu, ponieważ bardzo szybko namoknie i będzie gumowaty, miękki i nieapetyczny. 

Gofrownica obrotowa 

Największą zaletą gofrownicy obrotowej, jest jej 100% równomierne wypiekanie, a także rozprowadzanie ciasta. To zdecydowanie najlepsza gofrownica dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tymi typowo wakacyjnymi smakołykami. W naszym sklepie dostępna jest gofrownica obrotowa marki Botti, która ma moc 1100 W. Nasza gofrownica ma składany uchwyt, co znacznie zmniejsza powierzchnię niezbędną do jej przechowywania. Gofry belgijskie to twoje marzenie? Spełnisz je z naszą gofrownicą Lily, która w kilka chwil przygotuje pyszne gofry domowe. Jak zrobić gofry w gofrownicy obrotowej? Pomogą przy tym dwie lampki kontrolne, które wskazują nagrzewanie się gofrownicy, a także gotowość do pracy, a także zamontowana u dołu tacka ociekowa, która w razie czego zbierze nadmiar ciasta. Zupełnie normalne jest, że przy tego typu gofrownicy, nadmiar ciasta, przy obrocie, może wyciec. Nieprzywierające płyty grzewcze są bardzo dobrej jakości. Zawsze warto lekko posmarować je olejem przed wypiekaniem pierwszego gofra.

Gofrownica 3w1

Urządzenia 3w1 to zazwyczaj połączenie opiekacza do kanapek, gofrownicy i grilla. Jego niewielkie rozmiary są zupełną odwrotnością możliwości, na jakie stać tego typu małe AGD. To aż 3 urządzenia w jednym! Ogromnym atutem są wyjmowane płyty grzejne, które można bez problemu umyć z pozostałości, ciasta, sera, czy soków z produktów spożywczych. Z jego pomocą przygotujesz pyszne gofry, zapiekanki, panini, tortille, grillowane warzywa, czy mięso. 

Gofrownica serduszka 

Jednym z typów gofrownicy jest ta, z której wychodzą cienkie gofry w kształcie serduszek. W sklepie Zasmakuj Radości dostępna jest gofrownica Betsy o mocy 1000 W, w której przygotujesz 5 zgrabnych serduszek za jednym razem. Dla gofrów tej grubości, jej moc jest naprawdę duża, zatem pachnące gofry przygotujesz w kilka chwil. Jej estetyczny wygląd, sprawi, że z przyjemnością będziesz ją przechowywać na swoim blacie kuchennym, a ta z kolei, będzie przypominać o możliwości wykonania pysznych przysmaków. Ma ona wbudowane 2 lampki kontrolne, które będą cię informować o gotowości urządzenia do pracy. Ogromną zaletą każdej nieprzywierającej gofrownicy są płyty, do których ciasto nie przykleja się podczas ich wypiekania. Podczas wyboru gofrownicy, w pierwszej kolejności, zwróć uwagę właśnie na ten istotny fakt!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel