Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ

2020-03-06
Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ

Bohater niedzielnych obiadów, synonim domu rodzinnego, uzdrowiciel wśród chorych na grypę czy cierpiących przez kaca. Rosół, bo o nim mowa, to bezsprzecznie król wszystkich zup. Przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodne dni, a swoim smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia związane z dzieciństwem.

Tak, tak, doskonale wiemy, że każda mama i babcia posiada własny TOP SECRET przepis. Jedne dodają specjalnie wyselekcjonowane przyprawy, inne skrupulatnie zbierają oka z powierzchni bulionu albo zamiast kurczaka używają perliczki. Dlatego nie będziemy pisać o naszym przepisie, że jest najlepszy. Jednak nasza recepta jest doskonałą podstawą do stworzenia własnego, unikatowego i wyjątkowego rosołu, który przez kolejne dekady będzie gościł na Waszym niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • 1 kg organicznych udek z kurczaka (patrz uwagi)
  • 2 marchewki przekrojone na pół
  • 1 pasternak przekrojony na pół
  • 1 cebula (przekrojona na pół i delikatnie zwęglona)
  • makaron
  • świeża pietruszka
  • sól morska i pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka umieść w dużym garnku i zalej 2 litrami zimnej wody. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj marchew, pasternak i lekko zwęgloną cebulę. Na garnek nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij z garnka kurczaka oraz warzywa i dopraw bulion odrobiną soli. Podawaj bulion z kawałkami kurczaka i makaronem oraz świeżo posiekaną pietruszką.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel