Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Formy do tart

( liczba produktów: 4 )

Tarty to francuskie wypieki, które przebojem wdarły się również do polskiej kuchni! Ich przyrządzenie jest bardzo proste – aby jednak wypiek na pewno się udał, koniecznie trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią formę do tarty. W ofercie sklepu Florina.pl  znajdziesz dokładnie takie formy, jakich potrzebujesz! 

Sortowanie

Formy do pieczenia tarty – podstawowe informacje

 

Tradycyjnie forma do tarty jest naczyniem niskim, okrągłym o charakterystycznie karbowanych brzegach. Może być wykonana z jednego z wielu materiałów – formy na tarty różnią się też rozmiarami. Niektóre z nich, tak jak tortownice, mają odpinane brzegi albo wyjmowane dno.
Najczęściej jednak formy do pieczenia tarty to jednoczęściowe naczynia o średnicach 20, 24 lub 26 cm (zwykle przepisy są dedykowane właśnie takim rozmiarom form). Taka forma na tarty sprawdzi się zarówno do przygotowania słodkiego wypieku, jak i wytrawnego dania obiadowego.

Formy do tarty – przegląd różnych rodzajów i materiałów

Tak jak wszystkie blachy do pieczenia, a nawet wałki do ciasta, również formy do tarty wykonywane są z różnych materiałów. Jakie są ich charakterystyczne cechy?

  • Jednym z najbardziej popularnych rodzajów form jest silikonowa forma do tarty. Taka forma jest lekka, wytrzymała, a przygotowywane w niej ciasto nie przywiera do brzegów naczynia. Silikonowe formy łatwo utrzymać w czystości – można je myć w zmywarce. Równie bezproblemowa jest ich przechowywanie – w razie konieczności można nawet zwinąć je w rulon! Przed zakupem warto jednak upewnić się co do jakości zastosowanych materiałów – niektóre formy silikonowe przy pierwszym użyciu generują nieprzyjemny, sztuczny zapach.
  • Porcelanowa forma do tarty, tak jak ceramiczna forma do tarty, prezentują się bardzo efektownie. Po wyjęciu z piekarnika tartę można od razu serwować na stół – zarówno porcelanowa, jak i ceramiczna forma do tarty długo utrzyma ciepło. Dobre przewodzenie ciepła ceramiki i porcelany gwarantuje też równomierne wypieczenie ciasta. Minusem tego typu form jest jednak ich waga. Ceramiczne i porcelanowe formy nie są też odporne na uszkodzenia mechaniczne – łatwo je stłuc lub wyszczerbić ich brzegi. Najczęściej takie formy są naczyniami jednoczęściowymi (forma do tarty z wyjmowanym dnem to zwykle naczynia metalowe), więc czasem trudno wyjąć z nich upieczone ciasto.
  • Szklana forma do tarty jest naczyniem, które ułatwia obserwację ciasta w trakcie pieczenia. Takie naczynie bardzo ładnie wygląda też ustawione na stole. Szklana forma do tarty jest jednak podatna na wyszczerbienie lub stłuczenie. Trzeba też dbać o nią w czasie czyszczenia – inaczej forma może stracić połysk!
  • Metalowe formy do tart to najprostsze naczynia, które należą także do najtańszych. Zwykle wykonane są tak samo, jak inne blachy czy keksówki – z aluminium albo ocynkowanej stali. Formy metalowe są odporne na uszkodzenia, lekkie i łatwe w przechowywaniu. Jednak korzystanie z nich wymaga stosowania papieru do pieczenia albo tłuszczu – inaczej ciasto przyklei się do metalowej powierzchni i trudno będzie je wyjąć.

Rozmiary form do tart – jaką wielkość wybrać?

Formy do tart dostępne są w wielu różnych rozmiarach. Dzięki temu zależnie od okazji i swoich upodobań możesz przyrządzić zarówno niewielkie tarteletki, jak i danie obiadowe dla kilku osób. Najbardziej uniwersalne naczynia to forma do tarty o średnicy 24 cm lub forma do tarty o średnicy 26 cm. Dlaczego? Po pierwsze, wypieki przygotowane w formach o takich wymiarach wystarczą dla kilku osób. Obiadem naje się do syta nawet 4- lub 5-osobowa rodzina! Słodki wypiek z łatwością podzielisz z kolei na 8-12 kawałków. Drugą kwestią są przepisy kulinarne. Większość z nich podaje ilości składników właśnie na formy o średnicach 24-26 cm. Piekąc w takiej formie, nie musisz więc przeliczać ilości składników.
Jeśli jednak urządzasz większe przyjęcie albo Twoja rodzina jest liczniejsza, wybierz większą formę do tarty. Najczęściej wystarczająca okazuje się już forma do tarty o średnicy 28 cm!
Chcesz przygotować niewielkie babeczki, czyli tzw. tarteletki? Postaw na mniejsze formy do tart! Wystarczy, że wybierzesz foremki o średnicy 8-10 cm. Nie będą one zbyt małe (z łatwością umieścisz w nich nadzienie) ani zbyt duże (w takiej sytuacji konieczne mogłoby okazać się krojenie tarteletek przed podaniem, przez co straciłyby swój urok).
Jakiej wysokości powinny być fornirowane brzegi formy? Nie mogą być zbyt wysokie – z takiej formy trudno będzie Ci wyjąć upieczone ciasto. Wybieraj formy do tarty, których brzegi mają maksymalnie ok. 3,5 cm wysokości – to w zupełności wystarczy!

 

Najczęściej pojawiające się pytania

Jakie pytana zadają osoby poszukujące form do tarty?

Czy formę do tarty trzeba smarować?

Zastanawiasz się, czy formę do tarty trzeba smarować tłuszczem przed włożeniem do niej ciasta? Wszystko zależy od tego, z jakiego materiału została wykonana. Jeśli wybrałeś formę silikonową, smarowanie nie jest konieczne – ciasto nie przyklei się do jej powierzchni. Z kolei formy z innych materiałów lepiej posmarować masłem lub olejem.

Formy do tarty w różnych rozmiarach są dostępne w sklepie Florina.pl! W naszej ofercie znajdują się formy szklane, ceramiczne, metalowe oraz silikonowe. Odwiedź nas i wybierz odpowiednią formę dla Twoich wypieków!

 

pixel