Patelnie

( ilość produktów: 82 )

Patelnia - must have naszej kuchni

Patelnia to produkt który jest w każdym domu i nie wyobrażamy sobie życia bez niej. Na rynku jest wiele rodzajów produktu który zaskakują swoją funkcjonalnością ale też designem. Jajecznica na śniadanie, schabowe na obiad a może grillowane krewetki na kolację? Takie pyszności zrobisz tylko przy użyciu patelni :)  
Jaką patelnię wybrać - na co zwrócić uwagę ? przeznaczenie surowiec z którego została wykonana  rodzaj powłoki dno możliwość mycia w zmywarce rozmiar Więcej na temat patelni znajdziesz rozwijając treść...

Rodzaje patelni ze względu na funkcjoinalność:


patelnia uniwersalna - do przygotowania różnych potraw od jajeczny po kotlety.

patelnia grillowa - ich dno zostało zaprojektowane tak aby przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu grillować, warzywa, owoce, mięsa, ryby aby posiłki były zdrowsze.

patelnia do ryb - ma podobne dno do patelni grillowej jednak ma kształt pozwalający na smażenie ryby w całości.

patelnia do jajek - posiada specjalne wgłębienia do przygotowania jajek sadzonych bądź placków czy racuchów.
  
patelnia WOK - głęboka patelnia gwarantują krótki czas przyrządzania potraw. Idealna dla dań mieszanych. Rodzaje patelni – ze względu na materiał, z jakiego są wykonane.

Patelnia aluminiowa – są lekkie i doskonale przewodzą ciepło. Dzięki temu nagrzewają się bardzo szybko i przede wszystkim równomiernie. Dlatego są doskonałe do smażenia mięs, ryb czy owoców morza.

Patelnia stalowa – wyjątkowo trwałe i wytrzymałe; odporne na zarysowania i wysokie temperatury. Najczęściej wybierane przez profesjonalnych kucharzy. Nagrzewają się nieco dłużej niż patelnia aluminiowe, ale za to wolniej oddają ciepło.

Patelnia żeliwna – wybór na długie lata. Wyjątkowo trwałe i wytrzymałe. Świetnie przewodzą ciepło i na długo zachowują wysoką temperaturę.

Patelnia miedziana – mogą być też wyjątkową ozdobą ze względu na nietypowy kolor. Uwielbiają je profesjonaliści, bo nagrzewają się i chłodzą błyskawicznie. Niemniej mają też swoje wady. Miedź nie jest odporna na działanie kwasów zawartych w żywności.

Patelnia tytanowa – wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Poza dużymi atutami główną wadą jest cena. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.

Patelnia granitowa/mineralna – to naczynia, które łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuje nie przywieralność.

 

Rodzaje patelni – ze względu na typy powłok: 


Powłoka ceramiczna – obecnie coraz popularniejszy wyrób. Zaletą tej powłoki to odporność na zarysowania. Równomiernie się nagrzewają i świetnie oddają to ciepło potrawom, co sprzyja środowisku poprzez niższe zużycie energii.

Powłoka teflonowa – wciąż bardzo popularna i bardzo chętnie wybierana. Ta powłoka jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu. By cieszyć się jak najdłużej taką patelnią, nie należy myć jej w zmywarce, szorować ani stosować podczas smażenia metalowych sztućców. Zarysowana powierzchnia traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non-stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Powłoka kamienna – nie dość, że szybko i zdrowo przygotujesz potrawy dla rodziny i przyjaciół, to dodatkowo nie będziesz się trudzić przy jej czyszczeniu. Jej nieprzywierająca powierzchnia pozwala na użycie minimalnej ilości tłuszczu! Wyjątkowo trwałe i odporne – podczas smażenia możesz używać dowolne przybory kuchenne, zarówno drewniane, teflonowe, a nawet metalowe.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel