Patelnia - rodzaje i zastosowania

2020-06-16
Patelnia - rodzaje i zastosowania

Czym byłaby kuchnia bez patelni? Zdrowy rozsądek podpowiada, aby korzystać z niej jak najrzadziej. Smażone jedzenie niekoniecznie jest zdrowe, ale tego smaku niestety nie zastąpi nic. Dlatego warto mieć w szafce kilka patelni, garnków i rondelków, aby mieć wybór, a codzienne posiłki były zróżnicowane. Sposobów na smażenie jest kilka, nie każda smażona potrawa musi ociekać tłuszczem. 

 

Patelnia do smażenia, patelnia uniwersalna

W każdym domu potrzebna jest patelnia, którą wykorzystuje się do większości smażonych potraw. Najlepsza będzie patelnia o podwyższonych brzegach, w której przygotujesz sos pieczeniowy, czy warzywa na patelnię, ale także sos bolognese, a następnie dzięki dużej pojemności bez problemu wymieszasz sos z makaronem. Przygotujesz w niej również doskonałe risotto, którego przygotowanie w patelni jest najwygodniejszą metodą.

Patelnia Florina Salva to doskonałe naczynie do wielu dań. Jest to patelnia na indukcję, jak i na gaz. Średnica 28 cm to możliwość wykonania obiadu dla całej rodziny. Zbudowana została z aluminium, odporna na odkształcenia i rdzę. Nagrzewa się szybko i równomiernie, dzięki czemu przyrządzanie na niej smażonych potraw w panierce, jak np. kotlety schabowe, filety rybne, czy panierowane plastry cukinii są równomiernie zarumienione. Powłoka nieprzywierająca powoduje, że smażenie może odbywać się na niewielkiej ilości tłuszczu, co nie jest bez znaczenia przy kaloryczności potraw. Uchwyt patelni zaprojektowany tak, aby się nie nagrzewał to niewątpliwa zaleta. Innym przykładem patelni uniwersalnej jest patelnia granitowa Florina Granite. Jest to mniejsza patelnia (patelnia o średnicy 20 cm) od wcześniej polecanej, zatem będzie idealna do porcji obiadu dla 2 osób, jak również śniadania, czy kolacji. Granitowa powłoka zapobiega przywieraniu smażonych składników, a także daje możliwość efektownego smażenia ich na niewielkiej ilości tłuszczu. Antypoślizgowy, nienagrzewający się uchwyt to, podobnie jak w patelni Florina Salva, jedna z wielu dobrych cech, jakie posiadają. Jest to patelnia indukcyjna, jak i gazowa. Aluminium, z jakiego zostały wykonane obydwie patelnie, świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu nagrzewają się tak samo w każdym cm dna.

Florina Granite

 

Patelnia grillowa

Alternatywą dla smażenia jest grillowanie. Grillować można na zewnątrz, w domu na grillu elektrycznym, ale również na patelni specjalnie do tego przeznaczonej i odpowiednio zbudowanej. Duża patelnia grillowa sprawdzi się przy przyrządzaniu grillowanych potraw dla kilku osób. Żebrowane dno pokryte kamienną powłoką sprawia, że grillowane smakołyki nie przywierają do dna. Co więcej, pozostawiają przyjemne dla oka, charakterystyczne paseczki, na których widok od razu czujemy biesiadowanie przy grillu. Tak zbudowane dno, ma jeszcze jedną zaletę. Otóż żebra podtrzymują smażony produkt, przez co nie wchłania on tyle tłuszczu, co na tradycyjnej patelni. Patelnia grillowa Florina Vidal wykonana została z wysokiej jakości aluminium, a jej rączka ze stali nierdzewnej. Zastosowanie jakościowych materiałów pozwoli cieszyć się patelnią przez  długie lata w nienaruszonym stanie. Innym typem patelni grillowej jest patelnia ceramiczna Florina grill o rozpiętości 24 cm. Patelnia z grubym dnem, żebrowanym, doskonale odprowadzającym tłuszcz i wodę sprawi, że przyrządzane potrawy nie będą kaloryczne, za to ich smak wprost oszałamiający. Jest to patelnia na gaz, na indukcję, czy kuchenkę elektryczną. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. W zasadzie żadna patelnia, o którą chcemy maksymalnie zadbać, nie powinna być myta w zmywarce. Zbyt inwazyjny sposób mycia, jaki stosują zmywarki, niszczy powłokę patelni. Jedynym rodzajem patelni, jaki bez przeszkód można myć w zmywarce to patelnia ze stali nierdzewnej, gdzie powłoka to stal szczotkowana, bez powłoki granitowej, teflonowej, ceramicznej itd. Mówiąc o grillowaniu, mamy na myśli również ryby! Oczywiście na kwadratowej patelni grillowej rybę zrobimy bez problemu, ale warto posiadać specjalnie do tego stworzone naczynie. Patelnia do ryb Tunana Grill pozwoli przyrządzić bardzo duże ryby w całości. Jej rozpiętość to aż 35 cm! Patelnia owalna zbudowana tak jak poprzedniczki, z odkuwanego aluminium, pokryta powłoką nieprzywieralną non-stick. Uchwyt typu soft touch nie staje się gorący podczas smażenia. Patelnia nagrzewa się równomiernie, przez co ryby są doskonale wypieczone i smakują zupełnie jak grillowane na tradycyjnym grillu.

 

Patelnia do naleśników

Naleśniki, placuszki, placki to ulubione potrawy dzieci. Co jest ważne przy tego typu potrawach? Przede wszystkim to, żeby łatwo było je obrócić. To właśnie dlatego, patelnie te mają bardzo niskie brzegi. Oczywiście mocno sugerująca nazwa nie skreśla ich, jeżeli chodzi o smażenie innych produktów. Bez problemu na patelni do naleśników usmażysz kotleta, czy jajko sadzone. Patelnia aluminiowa do naleśników Florina Merlot to trwała i odporna na obtłuczenia patelnia do zadań specjalnych. Wykonana z kutego aluminium świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu nagrzewa się szybko i równomiernie. Pokryta 3 warstwami powłoki nieprzywierającej typu marble (powłoka o charakterze plastra miodu) jest niezwykle odporna na przywieranie potraw. Patelnia do naleśników o średnicy 26 cm to jedna z większych na rynku. Można na niej wykonać duże i cienkie naleśniki, które smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. Posiada ona także bardzo solidny uchwyt, dzięki któremu można z niej bezpiecznie korzystać. Niewiele mniejszą patelnią do naleśników jest patelnia Florina Bono, której pełnoindukcyjne dno nagrzewa się niezwykle szybko, co minimalizuje zużycie energii elektrycznej. Różnica ta jest odczuwalna podczas smażenia cienkich naleśników. Ich przygotowanie jest wręcz błyskawiczne. Patelnia wykonana jest z wysokogatunkowego aluminium, a pokryta powłoką nieprzywieralną. Jej rączka nie nagrzewa się podczas obróbki cieplnej. Wśród naczyń z kolekcji bono znajdziesz również inne patelnie i garnki. Wszystkie nagrzewają się 3 razy szybciej niż inne tego typu naczynia na kuchenki indukcyjne.

Florina Merlot - patelnia do naleśników

 

Patelnia wok

Patelnie typu wok służą do szybkiego i mocnego smażenia składników. Ich budowa pozwala na szybkie i energiczne mieszanie składników, co przy wysokich temperaturach ma ogromne znaczenie. Patelnia wok Florina Bono z pełnoindukcyjnym dnem to doskonałe wykorzystanie technologii, odzwierciedlające wręcz idealnie potrzeby smażenia w tradycyjnych stalowych wokach. 3-krotnie szybsze nagrzewanie się dna patelni sprawdzi się przy smażeniu warzyw stir fry, czy szybkiej obróbce termicznej innych potraw orientalnych. Patelnia ta może być użytkowana na kuchence indukcyjnej, gazowej i elektrycznej. Innym produktem tego typu jest wok aluminiowy Florina o średnicy aż 30 cm. Posiada on tradycyjny uchwyt, jak w większości patelni, a także dodatkowy, który przy tych gabarytach naczynia, zdecydowanie ułatwia przenoszenie. Duży wok umożliwia przygotowanie dużej ilości jedzenia, które można po przygotowaniu przenieść na jadalniany stół. Wok wykonany jest z lekkiego aluminium, pokryty 2-warstwową powłoką nieprzywierającą. Nie należy go myć w zmywarce, jednak jego ręczne czyszczenie nie sprawia większych kłopotów. Obydwa typy patelni mają swoje niewątpliwe zalety. Nawet jeśli nie przygotowujesz dań orientalnych, wok warto mieć w szafce kuchennej.

Florina wok

 

Patelnia stalowa

Zdecydowanie najtrwalsza patelnia z dostępnych na rynku. Patelnia nierdzewna Florina Skellar o średnicy 24 cm posiada dno ze stali szczotkowanej, której nie zniszczy dosłownie nic. Można ją myć w zmywarce, jest to typowa klasyka w kuchni. Może ona jednak niewprawionym kucharzom przysporzyć bólu głowy. Bez uprzedniego przygotowania składniki będą się do niej przyklejać. Warto zastosować się do kilku rad, a niezwykle trwała patelnia będzie służyć dużo dłużej, niż inne pokryte specjalnymi powłokami. Hartowanie patelni stalowej to pierwszy i bardzo ważny krok, jaki należy poczynić, aby nie zniechęcić się do niej od samego początku. Zagotuj filiżankę wody z obierkami z ziemniaków i gotuj przez 15 minut. Następnie wylej zawartość, opłucz patelnię, przetrzyj, wlej cienką warstwę oleju i smaż. Krótkie smażenie według tej instrukcji sprawi, że składniki nie będą się przyklejały do dna. Należy pamiętać, że stalowa patelnia im starsza, tym lepsza i przysparzająca mniej kłopotów przy smażeniu. Wymaga ona nieco więcej tłuszczu podczas smażenia niż patelnie pokryte powłoką nieprzywierającą. Patelnia stalowa Florina posiada nienagrzewający się uchwyt.

Florina Skellar

 

Patelnia teflonowa

Jedna z najbardziej popularnych powłok minionych dekad. Teflon przechodził już lata swojej świetności i wciąż się ulepszał. Nadal istnieją patelnie lepsze i gorsze pokryte powłoką teflonową. Zerknijmy na jedną z patelni z powłoką Teflon™ Radiance. Patelnia Florina Oil Control ma specjalnie tłoczone w dnie kręgi, które informują o ilości wlewanego na patelnię oleju. Specjalna 3-warstwowa struktura powłoki zawiera cząsteczki ferromagnetyczne stali, które powodują, że nagrzewa się ona o 25% szybciej, niż inne patelnie. To skraca czas przygotowywania potraw, a zarazem zmniejsza zużycie energii elektrycznej. Potrawy w niej przyrządzane są smaczne i pełne witamin. Wspaniałą zaletą tego naczynia jest rączka, która wytrzymuje wysokie temperatury, zatem można patelnię wraz z zawartością przenieść do piekarnika i zapiec. Teflon, teflonowi nie równy, w sklepie Zasmakuj Radości znajduje się również patelnia Florina Cantina Kucharz, w której zastosowano Teflon™ Select. Jest ona wysoce odporna na zarysowania i zniszczenia. Można na niej smażyć potrawy z użyciem niewielkiej ilości oleju. Patelnie teflonowe to przede wszystkim gratka dla osób na diecie, podobnie to się ma do patelni grillowych, dzięki którym zmniejszymy kaloryczność dania do minimum.

Florina Oil Control

 

Czym kierować się przy wyborze patelni?

Największe znaczenie ma przeznaczenie patelni. Kiedy ustalimy nasze priorytety, odpowiemy sobie na pytanie:

  • Jaka powłoka patelni jest najlepsza?
  • Jak dużą patelnię powinniśmy kupić?
  • Na jaki typ kuchenki chcemy kupić naszą patelnię?
  • Jakie jest nasze doświadczenie w kuchni?
  • Czego oczekujemy od patelni?

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel