Butelki na oliwę i ocet

( ilość produktów: 7 )

Oliwa z oliwek to płynne złoto, które wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Uwielbiamy używać jej w kuchni, zwłaszcza na zimno. Nadaje się do szybkiego smażenia potraw, choć najczęściej polewamy nią sałaty, maczamy bagietki lub wykorzystujemy, jako bazę do sosów. Bardzo ważną kwestią jest przechowywanie oliwy. Nie każda butelka jest do tego stworzona. 

Oliwa

Zacznijmy od tego, że oliwa powstaje z oliwek, a te z kolei rosną na wiecznie zielonym drzewku oliwnym. Zazwyczaj nie są to pojedyncze drzewa, a gaje oliwne. W gaju oliwnym rosną oliwki, które wykorzystywane są na skalę światową. Zbiory oliwek przypadają na jesień, choć w zależności od regionu odbywa się to czasami nieco wcześniej. Idealne oliwki, to te, które nie są jeszcze dojrzałe. Zielone oliwki zawierają więcej polifenoli niż ich dojrzałe formy. Na surowo takie oliwki są niesmaczne, natomiast oliwa wychodzi z nich bardzo wyrazista w smaku. Czarne oliwki, czyli dojrzała forma, wykorzystywana jest, tak samo, jak zielona, również na przetwory. Marynowane oliwki, czy faszerowane oliwki są bardzo lubiane przez konsumentów. Zazwyczaj jednak są to inne odmiany niż te, wykorzystywane do produkcji oliwy.

Oliwa extra virgin

Proces tłoczenia oliwy z oliwek musi być bardzo szybki. Liczy się każda godzina, od zbiorów do wirowania, a następnie filtracji i butelkowania oliwy. Oliwa najwyższej klasy, czyli nierafinowana extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia. Polska definicja określana jest jako: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Taką nazwę powinna mieć oliwa, jaką kupujemy w sklepach. Oliwy z inną nazwą są gorszej jakości. Najlepsza oliwa ma szereg dobroczynnych właściwości. Oliwa pita regularnie wpływa świetnie na nasze samopoczucie.

Oliwa z oliwek do smażenia

Rafinowana oliwa z oliwek w połączeniu z niewielką ilością świeżej oliwy, aby nadać jej charakterystyczny smak i zapach, nadaje się do szybkiego smażenia. Jej lepsza siostra z pierwszego tłoczenia również nie jest w tej sprawie najgorsza. Nierafinowane oleje z zasady nie nadają się do tego typu przedsięwzięć w kuchni, ponieważ bardzo tracą na wartości. Punkt dymienia oliwy z oliwek to od 180 do 210°C.

Butelki do oliwy

Najczęstszym błędem popełnianym przy przechowywaniu oliwy jest naczynie, a także miejsce jej przechowywania. Butelki na oliwę przede wszystkim powinny być szklane. Szklane butelki dostępne są w naszym sklepie. W zależności od tego, czy chcesz postawić na butelkę z zamknięciem pałąkowym, z wygodnym dozownikiem, czy nawet korkiem, musisz wiedzieć, że naszym celem jest dbanie o naszych klientów. Butelka szklana nie wchodzi w reakcję z żywnością, dlatego masz pewność, że przechowywana oliwa, przez cały swój okres przydatności do spożycia, będzie tą samą oliwą, którą kupiłeś z dbałością o jej jakość. 

Butelki dostępne w sklepie Zasmakuj Radości:

  • Szklane butelki z dozownikiem. W asortymencie sklepu posiadamy butelki szklane z wygodnym dozownikiem, którym w łatwy sposób możesz dozować odpowiednią jej ilość. Jedna z nich to butelka Bormioli Rocco z serii Officyna, której unikatowy styl daje świetny efekt w każdej kuchni. Bez problemu napełnisz tę butelkę ponownie, a jej niewielka pojemność sprawi, że możesz ją trzymać na kuchennym blacie, bez obaw, że oliwa się zepsuje podczas długiego przechowywania. Trzymanie oliwy na blacie nie jest dobrym rozwiązaniem, dlatego mała butelka się sprawdzi. Większą część oliwy trzymaj w ciemnym miejscu. 
  • Butelki szklane z zamknięciem pałąkowym sprawdzą się zwłaszcza do przechowywania oliwy w szafce lub lodówce. Klasyczne butelki do oliwy to te z kolekcji Emilia, włoskiego producenta wyrobów ze szkła. Ich pojemność waha się w przedziale od 0,25 l do 1 l. Co daje szereg możliwości. Z pewnością użyjesz ich nie raz, nawet jeżeli przechowywanie w niej oliwy nie będzie według ciebie najlepszym rozwiązaniem. Możesz z powodzeniem wykorzystać je do różnego typu nalewek, czy domowych alkoholi. Świetna do tego typu trunków będzie również butelka ozdobna z zamknięciem pałąkowym z kolekcji Fiaschetta. Jej nieco spłaszczony kształt nadaje jej charakteru, z pewnością będzie doskonałą ozdobą niejednego stołu.
  • Butelka z korkiem. Bardzo stare rozwiązanie, które świetnie spisuje się do dziś! Niegdyś butelki zamykane były tylko i wyłącznie na korek i dawało to świetne rezultaty. Obecnie również z nich korzystamy, choć już naprzemiennie z nakrętkami. Stylowa butelka z korkiem w zielonkawym odcieniu z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach, kiedy postawisz w niej pyszną oliwę do przystawki, którą właśnie przygotowałeś. 

Ocet jabłkowy

Znasz właściwości octu jabłkowego? Są nieprzecenione! Oprócz tego, że warto pić go w niewielkich ilościach, świetnie sprawdza się w potrawach, a także, jako doskonała pułapka na niechciane muszki owocówki. Te małe insekty potrafią przyprawić niejedną panią domu o ból głowy! Wystarczy zmieszać go z odrobiną płynu do mycia naczyń, aby ten mógł je skutecznie zatrzymać w środku cieczy. Te małe muszki lgną do octu jabłkowego jak myszy do przysłowiowego sera. Gdzie możesz przechowywać ocet, aby nie wietrzał? Najlepiej sprawdzą się nasze butelki szklane, na przykład butelka na ocet z dozownikiem i zamknięciem. Dzięki temu będziesz mógł spać spokojnie, bo żaden aromat się z niej nie uwolni. Dozownik pozwoli Ci w dziecinny sposób odmierzać pożądaną jego ilość.

Ocet balsamiczny to także przyprawa, jaką możesz zamknąć w jednej z naszych butelek. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel