Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sokowniki - urządzenia do przetwarzania owoców i warzyw

2021-02-12
Sokowniki - urządzenia do przetwarzania owoców i warzyw

Sokowniki - urządzenia do przetwarzania owoców i warzyw

Sezon na owoce i warzywa, to wspaniała okazja na przygotowanie pysznych i bogatych w wartości odżywcze soków na zimę. Wykonywanie przetworów domowych kojarzy się z długotrwałą i mozolną pracą oraz niemałym bałaganem. Czy takie niedogodności są konieczne? Czy da się jakoś ułatwić ten proces? Odpowiedź jest jednoznaczna – oczywiście, że się da. W dzisiejszych czasach każde zagadnienie posiada rozwiązania, które ułatwiają codzienne czynności, w tym przypadku jest to sokownik parowy z kranikiem – urządzenie, które niweluje większość problemów pojawiających się, podczas wykonywania czynności mających na celu przetworzenie owoców i warzyw oraz zawekowaniu ich w szczelne słoiki lub butelki. Dzięki niemu w błyskawiczny sposób (wystarczy już 30 minut!) można przyrządzić całe mnóstwo zdrowych, naturalnych i apetycznych soków oraz dżemów.

Jak zbudowany jest sokownik parowy?

Sokownik parowy to rodzaj garnka ze specjalnym przeznaczeniem. Jego specyficzna budowa pozwala na pozyskanie w 100% naturalnego soku z owoców czy warzyw, w optymalnie krótkim czasie bez dodatków zbędnych substancji konserwujących.  Sokownik parowy to następujące części składowe:

Dolna część sokownika - garnek na wodę

Pierwsza część sokownika to naczynie wyglądające jak tradycyjny garnek do gotowania. Służy do zagotowania wody, z której w następstwie twarzy się para wodna i ogrzewa produkty przeznaczone na sok.

Środkowa część sokownika- garnek z kominem

Drugą częścią sokownika jest garnek z kominem, który wyglądem nieco przypomina formę do pieczenia babki. Jest to część, która ma 2, a nawet 3 funkcje- jest to między innymi zbiór soku, transport pary wodnej do owoców, oraz spuszczenie gotowego soku.

Wężyk spustowy z zaciskiem

Jest to element składowy środkowej części sokownika z kominem. Służy on do spuszczenia gotowego soku. Dzięki zaciskowi na końcu wężyka istnieje możliwość decydowania o momencie, w którym chce się zlać sok, bez potrzeby obserwacji sokownika przez cały okres gotowania (raz na jakiś czas należy sprawdzić ilość gotowego soku- zbyt duża może wypłynąć do garnka z wodą). Daje też pewność, że sok samoistnie nie zacznie wypływać z wężyka.

Środkowa część sokownika Florina - garnek na owoce Florina.pl

Górna część sokownika - garnek na owoce i warzywa

Najwyżej umiejscowione naczynie sokownika przeznaczone jest na owoce lub warzywa w zależności, z czego akurat chce się pozyskać soki.  Garnek ten przypomina durszlak, ponieważ całe jego dno jest perforowane. Przez dużą zawartość dziurek, para wodna równomiernie przedostaje się do przetwarzanych owoców czy warzyw, ogrzewa je, dociera do każdego miejsca i doprowadza do wytworzenia soku.

Przetwarzanie jabłek w sokowniku parowym z krankiem ze stali nierdzewnej Florina Florina.pl

Pokrywka sokownika

Jak w przypadku większości garnków, tak sokownik parowy posiada pokrywkę, która ma za zadanie zatrzymać wewnątrz sokownika parę wodną i odprowadzić jej ewentualny nadmiar przez odpowietrzacz. By proces powstania soku przebiegał pomyślnie w sokowniku, musi być utrzymane odpowiednie ciśnienie i ilość pary wodnej. Bez pokrywki wytwarzanie soku byłoby możliwe, jednak trwałoby naprawdę długo i istniałoby ogromne ryzyko wyparowania całej wody z dolnej części sokownika i jego przypalenie. Generowałoby to też dużo większe koszty energii elektrycznej, wody oraz czasu (wymagałoby to stałego monitorowania poziomu płynu w dolnym naczyniu).

Jak działa sokownik parowy z kranikiem?

Znając budowę sokownika parowego z kranikiem (wężykiem spustowym z zaciskiem), nie sposób się domyślić, w jaki sposób właściwie działa. Cały proces bardzo zbliżony jest do gotowania na parze. Te 2 specjalne garnki- sokownik parowy z kranikiem i garnek do gotowania na parze różnią się tylko środkową częścią sokownika parowego z kranikiem, służącą do zbiórki soku. Pozostałe elementy są niezmienne. Para wodna wytwarzana poprzez gotowanie wody w dolnej części garnka, poprzez komin przedostaje się do jego środkowej części, a stamtąd przez perforację górnego garnka do owoców czy warzyw. Produkty ogrzewane są parą wodną pod ciśnieniem, co prowadzi do delikatnego pękania skórki i intensywnego wypływania soku. Jest to w pełni naturalny proces. Nie wymaga stosowania żadnych konserwantów czy innych sztucznych substancji. Sok z sokownika jest w 100% naturalny i zdrowy, ponieważ w tym procesie zachowane są wszystkie wartości odżywcze z produktów.

Sokownik parowy z kranikiem - urządzenie wielofunkcyjne

Sokownik parowy to nie tylko naczynie do przygotowania przetworów. Wbrew pozorom nie jest to urządzenie sezonowe. Poszczególne elementy składowe można wykorzystać do innych celów:

  • Garnek na wodę może być tradycyjnym garnkiem do gotowania z pokrywką (pokrywka pasuje do każdego naczynia sokownika)
  • Górna część może posłużyć jako durszlak lub cedzak
  • Sokownik parowy bez części z kominem i kranikiem to nic innego jak garnek do gotowania na parze

Kupując sokownik parowy, zyskuje się urządzenie wielofunkcyjne, które nie musi zbierać kurzu przez większą część roku, a w szafkach zajmować sporo miejsca. Można go wykorzystać w wielu codziennych czynnościach w kuchni. Takie urządzenie przyda się każdemu, kto kocha praktyczne rozwiązania oraz zdrowe odżywianie, gotowanie a przede wszystkim robienie przetworów.

Przygotowanie jabłek do przetworzenia na sok w sokowniku parowy z kranikiem 8l Florina.pl

Sokowniki parowe – pojemność ma znaczenie

Na rynku dostępne są sokowniki o zróżnicowanych pojemnościach, wszystko po to, by każdy mógł dopasować go do swoich potrzeb. W zależności do tego, na czym nam zależy, można wybrać:

Sokownik 5l

Do przetwarzania mniejszych ilości owoców świetnie sprawdzi się sokownik 5l. Jest to najbardziej kompaktowa opcja wśród wszystkich dostępnych sokowników parowych- doceniają to przede wszystkim osoby, będące właścicielami małych mieszkań z ograniczoną przestrzenią do przechowywania.

Sokownik 8l

Najczęściej wybieraną pojemnością sokownika parowego jest sokownik 8l. Ta pojemność zdecydowanie jest najpraktyczniejsza. Pomieści spore ilości owoców, a dzięki temu jednorazowo pozyskać można więcej soku. Elementy składowe sokownika 8l pozostają wygodne w użyciu, dlatego chętnie stosowane są do innych czynności, niż wykonanie przetworów.

Sokownik 10l

Najmniejszą popularnością cieszy się sokownik 10l, przede wszystkim przez swoje gabaryty. Co prawda za jednym razem wytworzy mnóstwo soku, ale proces będzie zdecydowanie dłuższy. Poszczególne elementy sokownika również tracą na praktyczności przez swoją wielkość i mniejszą poręczność. Czyni go to trochę mniej praktycznym. Idealnie sprawdzi się w przypadku osób, które są zwolennikami zasady „raz, a porządnie”.

Sokownik na gaz, a może sokownik na indukcję? Dopasuj go do swojej kuchenki

By zakup sokownika okazał się trafiony, należy zwrócić uwagę na to, czy może być używany na typie kuchenki, którą posiadamy. Używając w domu sokownik na gaz, należy zadbać jedynie o to, by płomienie nie wychodziły poza obrzeża dolnej części sokownika, inne wytyczne nie istnieją. Większa część dostępnych sokowników dostosowana jest do kuchenek elektrycznych i płyt ceramicznych. Sokownik na indukcje musi jednak mieć konkretne właściwości. By sokownik na indukcji odpowiednio działał, musi posiadać specjalne dno ferromagnetyczne lub wbudowany w dnie specjalny dysk. Najprościej wybrać model, który przeznaczony jest do każdego typu kuchenki. Informację o przeznaczeniu i szczegółowy opis znajdują w specyfikacji produktu, na kartonie, karcie produktu sklepu internetowego lub na dnie sokownika parowego.

Sokownik parowy aluminiowy czy sokownik ze stali nierdzewnej, jaki wybrać?

Wybierając idealny sokownik, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z którego został wykonany, tak by jakość zadowalała, a sprzęt służył jak najdłużej. Do wyboru są sokowniki aluminiowe oraz sokowniki ze stali nierdzewnej.

Sokownik 8l parowy ze stali nierdzewnej Florina Florina.pl

Sokownik parowy aluminiowy

Aluminium to surowiec, który niezwykle szybko i równomiernie się nagrzewa – w tej dziedzinie nie ma sobie równych. Atutem jest jego lekkość i poręczność. Zdecydowanym minusem jest natomiast podatność na uszkodzenia i wgniecenia – decydując się na sokownik aluminiowy, należy uważać, by go nie obić, ponieważ jest bardzo delikatny. Wadą jest również ryzyko wejścia aluminium w reakcje z substancjami z żywności, co może doprowadzić do powstania szkodliwych dla zdrowia substancji. Nie bez powodu znany jest wielu osobom stereotyp mówiący, że „sokownik aluminiowy jest szkodliwy”.

Sokownik ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to niezwykle trwały surowiec. Nie reaguje z substancjami zawartymi w żywności, w tym z kwasami. Nie chłonnie zapachu i nie odbarwia się. Jest nie zwykle łatwa w utrzymaniu w czystości. Możne być myta w zmywarkach. Nie rdzewieje i nie rysuje się. Nagrzewa się szybko i równomiernie. Jest odporna na uszkodzenia oraz działanie wysokich temperatur. Jedynym minusem, jest to, że stal nierdzewna wzbogacona jest o pierwiastki wzmacniające takie jak nikiel, który może szkodzić osobom uczulonym na ten surowiec. Sokownik ze stali nierdzewnej to zdecydowany faworyt.

3 parametry, na które należy zwrócić uwagę, wybierając sokownik parowy

Pokrywka - Pokrywka sokownika powinna być wykonana z transparentnego termicznego szkła, umożliwiając obserwację procesu wytwarzania soku bez konieczności jej podnoszenia. Powinna mieć też wbudowany odpowietrznik, przez który znajdzie ujście nadmiar pary wodnej i dzięki temu ciśnienie zostanie utrzymane na odpowiednim poziomie.

Dno - Im grubsze dno i więcej jego warstw, tym lepszy proces nagrzewania i utrzymanie ciepła wewnątrz. Porządne dno potrafi zaoszczędzić sporo energii oraz czasu.

Uchwyty - Warto zwrócić uwagę, na uchwyty- najlepiej, jeśli wykonane są z materiałów, które się nie nagrzewają i są przy tym poręczne i wygodne, tak by móc chwycić pewnie cały sokownik i przenieść go z miejsca na miejsce. Jednym z lepszych rozwiązań są uchwyty nitowane.

Jaki sokownik na owoce sprawdzi się najlepiej?

Szukając odpowiedniego sokownika do przetwarzania owoców, należy wybrać sokownik ze stali nierdzewnej. Przygotowanie soku z malin, czarnych porzeczek, czarnego bzu, jabłek czy aronii w sokowniku aluminiowym może być ryzykowne ze względu na kwasowość i wspomniane wyżej ryzyko reakcji między substancjami a aluminium. Optymalną pojemnością powinien być sokownik 8l, choć jest to mocno indywidualna sprawa.

Sokowniki parowe marki Florina

W sklepie Florina.pl oferujemy sokowniki firmy Florina. Marka Florina stawia na sprawdzone i trwałe rozwiązania, dlatego w naszym sklepie znaleźć można sokowniki parowe z wysokiej jakości  stali nierdzewnej, które występują w 2 wariantach wielkościowych:         

Przeznaczone są do użytku na każdym typie kuchenki. Chcąc kupić sokownik na płytę indukcyjną, można rozważyć obie propozycje i dobrać ich pojemność do własnych potrzeb. Wymienione powyżej produkty wyposażone są w grube, wielowarstwowe dno ferromagnetyczne, szklanką, transparentną pokrywkę z odpowietrznikiem oraz wygodne uchwyty ułatwiające przenoszenie. Atutem jest też łatwość utrzymania ich w czystości – nadają się do mycia w zmywarce.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021

Polecane

pixel