Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron ze szparagami – błyskawiczna kulinarna uczta!

2024-02-23
Makaron ze szparagami – błyskawiczna kulinarna uczta!

Masz ochotę na pyszny obiad? Idealnie sprawdzi się przepis na makaron ze szparagami! Przygotujesz go ekspresowo – wystarczy dosłownie 10 minut! A jeśli za smakiem szparagów zatęsknisz jesienią lub zimą, to samo danie wyczarujesz z pomocą mrożonych lub konserwowych szparagów.

makaron ze szparagami

Jak w kilka minut stworzyć wykwintne danie z makaronem i szparagami?

Makaron ze szparagami powstanie w mniej niż 10 minut – zwłaszcza, gdy użyjesz pszennego makaronu o mniejszej formie i dobrze rozplanujesz pracę. Zacznij więc od tego, by przygotować patelnię i garnek do gotowania makaronu (może to być garnek emaliowany albo garnek ze stali nierdzewnej). Teraz weź wagę (wagi kuchenne kupisz na florina.pl) i na jedną porcję odmierz:

  • 70-80 g makaronu;
  • pół pęczka zielonych szparagów;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 30 g startego parmezanu;
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi umyj i wyginaj, by odłamać stwardniałe końce. W czasie, gdy makaron się gotuje pokrój je na plasterki (zachowaj w całości główki). Czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż szparagi. Pod koniec dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Do szparagów dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz, posyp parmezanem i pietruszką. Danie jest gotowe!

Dlaczego makaron ze szparagami to doskonały wybór dla Twojego zdrowia?

Podany wyżej przepis na makaron ze szparagami wege to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów! Taki posiłek sprawi, że będziesz najedzony, zyskasz sporo energii, a co najważniejsze – dostarczysz sobie wielu cennych składników odżywczych.
Szparagi zawierają sód, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sporo białka. Oznacza to, że korzystnie wpływają na cały organizm! Stymulują pracę nerek, działają antynowotworowo, a także wspierają odporność organizmu.
Warto także wspomnieć o tym, że makaron ze szparagami sprawdzi się jako posiłek na diecie redukcyjnej. Fit makaron ze szparagami to jedynie ok. 400 kcal w dużej porcji!

Jakie sekrety kryje idealne połączenie makaronu ze szparagami?

Chciałbyś przyrządzić danie o ciekawszej konsystencji, które będzie rozpływało się w ustach? Kremowy makaron ze szparagami powstanie, jeśli dodasz do niego trochę śmietanki. Najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka (30% lub 36%). Możesz jednak użyć także słodkiej śmietanki 18% – danie będzie wówczas mniej kaloryczne.
Na jedną porcję wystarczą zaledwie 2-3 łyżki śmietanki. Dodaj ją do podsmażonych szparagów, tuż przed wymieszaniem dania z makaronem.

Czy znasz te kreatywne sposoby na urozmaicenie makaronu ze szparagami?

Makaron ze szparagami należy do tych dań, które możesz modyfikować zależnie od swojego gustu. Korzystaj więc z tego i swobodnie zmieniaj dodatki – za każdym razem uzyskasz potrawę o nieco innym smaku. Dzięki temu makaron ze szparagami nigdy Ci się nie znudzi. Do dania dodaj więc np. mięso z kurczaka, boczek, pieczarki, paprykę albo cukinię.
Od czasu do czasu warto też zamiast na patelni, przyrządzić danie w piekarniku. Zapiekany makaron ze szparagami także pysznie smakuje. Wystarczy podgotować makaron i szparagi, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane składniki zalej śmietanką z dodatkiem mozzarelli lub startego na tarce żółtego sera. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 190°C.
Zapiekany makaron ze szparagami możesz jeść także na zimno. Wystarczy, że wykorzystaspojemniki plastikowe albo słoiki i umieścisz w nich danie. Idealne drugie śniadanie gotowe!

Jak szybko przyrządzić makaron ze szparagami dla niespodziewanych gości?

Nagle w porze obiadu pojawili się u Ciebie goście? Podejmij ich obiadem – na pewno będą mile zaskoczeni. Jak zrobić makaron ze szparagami w oryginalnej wersji? Postaw np. na zapiekankę z dodatkiem suszonych pomidorów i kurczaka!
Mięso pokrój w drobną kostkę i podsmaż – wystarczą 3-4 minuty. W tym czasie ugotuj makaron, a szparagi pokrój w plastry i dorzuć je do makaronu na ostatnią minutę gotowania. W ten sposób zaoszczędzisz czas – i nie będziesz już musiał wykorzystywać kolejnej patelni. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Przełóż do niego mięso, suszone pomidory oraz makaron ze szparagami i wymieszaj. W miseczce połącz jajko, śmietanę 18% i startą na tarce mozzarellę albo ser żółty. Dopraw solą i pieprzem i zalej zapiekankę. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 200°C.

Jakie są najlepsze wskazówki dotyczące przygotowania idealnych szparagów do makaronu?

Przepis na makaron ze szparagami na pewno się uda, a danie zachwyci Cię smakiem, jeśli dobrze przygotujesz szparagi. Przede wszystkim pamiętaj o odłamaniu końców. Są gorzkie i twarde, zepsułyby więc smak dania.
Zwróć też uwagę na to, jakie szparagi uwzględnia wybrany przez Ciebie przepis. Makaron ze szparagami zielonymi będzie delikatniejszy w smaku – i przygotujesz go szybciej. Białe szparagi wymagają dłuższego gotowania. Koniecznie też trzeba obrać je ze skórki.

Makaron ze szparagami to pyszne i szybkie danie, które najlepiej smakuje wiosną, w pełni szparagowego sezonu. Korzystaj więc wówczas ze świeżych warzyw i ciesz się nimi, gdy tylko przyjdzie Ci na to ochota!

Czytaj także:

Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron tagliatelle - sprawdź 8 doskonałych przepisów!
Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron z łososiem - pyszne danie w 5 odsłonach
Makaron z suszonymi pomidorami - pyszny obiad dla Ciebie!

 


Pokaż więcej wpisów z Luty 2024

Polecane

pixel