Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron łazanki – jak go wykorzystać w swojej kuchni?

2024-03-22
Makaron łazanki – jak go wykorzystać w swojej kuchni?

W polskiej kuchni makaron łazanki najczęściej wykorzystywany jest do jednego typu dania – łazanek właśnie. Czy wiesz jednak, że ma on o wiele więcej zastosowań? Makaron łazanki podasz także na śniadanie albo jako jeden ze składników pysznego deseru!

makaron łazanki

Jak przyrządzić makaron łazanki?

Dobrze ugotowany makaron łazanki powinien zachować luźną formę. Jeśli nieduże makaronowe kwadraciki posklejają się, żadne danie z ich dodatkiem nie będzie dobrze smakowało! Jak wobec tego przyrządzić makaron do łazanek?
Przygotuj wagi kuchenne i odmierz porcję makaronu, której chcesz użyć. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju (ok. 1 łyżeczka soli na ok. 1,5 l wody). Makaron gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 10-12 minut – dokładnie tak, jak podano na opakowaniu. Dzięki dodatkowi oleju, łazanki nie skleją się, a potrawy z ich dodatkiem będą nie tylko pysznie smakować, ale i pięknie prezentować się na stole.
Pamiętaj też, że jeśli makaron na łazanki planujesz odłożyć i wykorzystać dopiero po pewnym czasie, od razu po ugotowaniu przelej go zimną wodą. W ten sposób również zabezpieczysz makaronowe kwadraciki przed sklejeniem.
Suchy makaron typu łazanki przechowuj tak, jak inne produkty sypkie: w szczelnie zamkniętych opakowaniach, ustawionych w chłodnym, ciemnym miejscu. Świetnie w tym celu sprawdzają się słoiki albo większe pojemniki plastikowe.

Z czym się je łazanki?

Z czym podawać łazanki? Makaron najczęściej serwowany jest w wersji z kapustą, grzybami i boczkiem lub kiełbasą. Można jednak zupełnie inaczej!

Makaron łazanki - z czym jeść?

Makaron w wersji na słodko? Dlaczego nie?! Podaj go np. na śniadanie w postaci słodkiej zupy mlecznej. Wystarczy zalać łazanki mlekiem i dodać do nich odrobinę cukru waniliowego. Jeśli zdecydujesz się na takie danie, makaron ugotuj bez dodatku soli.
Pysznie smakują także różne desery z dodatkiem makaronu łazanki. Wymieszaj go po prostu z musem owocowym! Całość udekoruj świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Możesz też przygotować łazanki z bakaliami i miodem – taki deser świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Koniecznie dodaj do niego aromatyczne przyprawy, np. cynamon i kardamon!

Ile gotować domowe łazanki?

Jeśli nie masz ochoty na makaron ze sklepu, łazanki z łatwością przygotujesz w swoim domu. I to w dowolnej wersji – zależnie od tego, jakiej mąki użyjesz powstanie makaron łazanki bezglutenowy, tradycyjny albo pełnoziarnisty.
Kiedy będzie gotowy, ugotuj go albo dobrze wysusz i przełóż do szczelnych pojemników – wówczas jeszcze przez kilka miesięcy będzie nadawał się do użycia!
Jak gotować domowy makaron łazanki? Dokładnie tak, jak ten ze sklepu! Weź większy garnek (nie ma znaczenia, czy będzie to garnek emaliowany, żeliwny, czy garnek ze stali nierdzewnej), zagotuj w nim wodę z odrobiną soli i oleju. Wsyp porcję łazanek, zamieszaj. Gotuj ok. 10-12 minut.

Z czym zrobić makaron łazanki?

Masz ochotę na łazanki w tradycyjnym wydaniu? Zrób je więc w wersji z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi! Zaskoczą Cię doskonałym smakiem oraz intensywnym zapachem! Do dania dodaj także podsmażoną cebulę, podwędzaną kiełbasę i odrobinę boczku oraz przyprawy (kminek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie).
Domowy makaron łazanki przygotujesz także w nieco odmienionej wersji, idealnej dla osób na diecie redukcyjnej, lekkostrawnej oraz małych dzieci. Wystarczy, że pominiesz boczek, a kapustę kiszoną zamienisz na świeżą, białą. Posiekaj ją i ugotuj w osolonej wodzie. Do dania zamiast grzybów leśnych dodaj też pieczarki. Dopraw pieprzem, zielem angielskim i szczyptą soli.

Jak zrobić dobre ciasto na łazanki?

Jak zrobić makaron łazanki we własnym domu? Potrzebujesz jedynie kilku popularnych składników i kilkunastu minut wolnego czasu. Przepis na makaron łazanki jest następujący. Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki (pszennej, pełnoziarnistej albo dowolnej bezglutenowej);
  • 2 jajka (możesz dodać też jedno, ale większa liczba jaj sprawi, że ciasto zachwyci Cię pięknym, naturalnym kolorem);
  • szczyptę soli;
  • 1-2 łyżki oleju;
  • 1/4 szklanki wody.

Jak zrobić makaron na łazanki? Przesiej mąkę na stolnicę tak, by utworzyć kopczyk. Zrób na środku dołek, wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i dość twarde. Kiedy będzie gotowe, podziel je na 2-3 mniejsze części. Weź jedną i rozwałkuj ciasto nieco grubiej niż na klasyczny makaron, a potem pokrój w kwadraciki. Rozsyp na czystej ściereczce i wysusz albo od razu ugotuj.
O czym warto pamiętać, przygotowując makaron łazanki? Przepis nie wymaga specjalnych umiejętności, warto jednak zwrócić uwagę na stosowane składniki. Jeśli użyjesz najwyższej jakości mąki pochodzącej z niewielkich młynów albo wiejskich jaj, na pewno zauważysz różnicę w kolorze, zapachu, a przede wszystkim smaku makaronu!
Łazanki, czyli popularna forma makaronu, chętnie wybierane są przez miłośników polskiej kuchni. I nic dziwnego. Tradycyjne danie z ich udziałem jest przecież sycące i pyszne – zwłaszcza jeśli postawisz na domowy makaron łazanki! Koniecznie więc wprowadź ten przepis do swojej kuchni – a potem wypróbuj ten wyjątkowy makaron w mniej klasycznych połączeniach!

Czytaj także:
Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać? 
Cannelloni - pyszna potrawa dla całej rodziny!
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji


 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

pixel