Profiterole – włoskie ptysie z owocami.

Profiterole owocowe to pyszna letnia odmiana klasycznego ciasta.  Są to włoskie ptysie z owocami. Kto z nas nie przepada za takimi słodkimi pysznościami?? teraz ptysie możesz przygotować sama, z pomocą naszego przepisu. Efekt jest smakowity.

Składniki na ptysie (dla 4 osób)

składniki na ciasto:
Woda: 185 g
Masło: 165 g
Mąka 00: 175 g
Sól do smaku
Jajka: 250 g (około 5 jajek)
Cukier z semoliny: qb

Składniki na krem:
Mąka 00: 60 g
Mleko: 500 g
Jajka: 5 żółtek
Cukier: 150 g

Świeże owoce sezonowe lub dżemy

ptysie

Jak przygotować włoskie ptysie.

Rozpoczniemy od przygotowania ptysiowego ciasta, należy zagotować wodę z masłem i solą. Po rozpuszczeniu masła do całości należy dodać mąkę, i dalej gotować na wolnym ogniu. Po otrzymaniu gęstej mieszanki, przełóż masę do robota planetarnego, mieszając przez dwie minuty, po tym czasie zacznij dodawaj powoli jajka nadal mieszając. Jeśli Twoja masa będzie już zupełnie gładka zakończ mieszanie. Następnie uformuj odpowiednie kształty, posyp wierzch cukrem i wstaw do piekarnika. Ptysie powinny się piec w temperaturze 200 ° C przez około 10 minut.

Do kremu ugotuj budyń dodając do niego skórkę cytryny, oddzielnie ubij jajka z cukrem i mąką. Zagotowany budyń w garnku z nieprzywierającym dnem dodaj do ubitych z cukrem jaj, wymieszaj i gotuj wszystko na małym ogniu przez około piętnaście minut. Ugotowany krem podziel na kilka misek i wymieszaj go z owocami sezonowymi, proponujemy truskawki, maliny, winogrono. Swój pyszny wypiek możesz udekorować również bitą śmietaną. Dla różnorodności wybierz wielokolorowe owoce.

Ptysie wyłóż na eleganckie talerze Parma włoskiej marki Bormioli Rocco, która dostępna jest w sklepie #Zasmakuj Radości.