Na wigilijnym stole
Na wigilijnym stole - czyli, co i jak na nim ustawić
Świąteczny stół powinien obfitować nie tylko w tradycyjne potrawy, ale również w odpowiednio dobrane naczynia i dodatki. Zatem co powinno znaleźć się uroczystym stole, tak aby w domu zapanował prawdziwy duch świąt? Nakrycie świątecznego stołu zacznijmy od doboru obrusa. Najlepiej sprawdzi się elegancki, biały, dzięki któremu stworzysz dowolną aranżację. Doskonałym dodatkiem będzie bieżnik, w okazjonalnych barwach: zielonych, czerwonych, złotych i srebrnych. W zależności od serwowanych potraw przygotuj odpowiednie naczynia. Zacznij od położenia płaskiego talerza, następnie umieść głęboki albo bulionówkę. Jeśli zależy Ci na efektownym nakryciu, możesz dodatkowo zastosować ozdobny talerz, który spełni rolę podkładki. Po prawej umieść nóż lub kilka noży oraz łyżkę, a po lewej widelec lub więcej, w zależności od wybranych posiłków. Sztućce deserowe umieść poziomo nad talerzami. Szkło do napojów należy ustawić tuż nad czubkiem noża. Znakomitym dodatkiem uzupełniającym zastawę, będzie fantazyjnie złożona serwetka. Do dekoracji możesz użyć gałązki jemioły albo świerka. Puste miejsca na stole uzupełnij świątecznymi ozdobami. Świetnie sprawdzą się w tej roli świeczniki, wazony czy stroiki. Stół zyska uroczystą oprawę, która wprowadzi magiczny klimat świąt. Z naszymi propozycjami stworzysz niepowtarzalny stół wigilijny!