Sezon na przetwory

Sztuka robienia przetworów na zimę

Oj tak, przyrządzanie truskawkowych dżemów, pomidorowych przecierów lub grzybków w marynacie jest dla nas prawdziwą sztuką. Możesz być z siebie dumna, gdy cała rodzina rozwodzi się nad smakiem przetworów, które sama zrobiłaś. Zanim jednak zaczniesz robić domowe zaprawy, upewnij się, że w Twojej kuchni nie brakuje najpotrzebniejszych akcesoriów kuchennych. Stwórzmy razem listę „MUST HAVE” słoików, garnków, rondli, drylownic i innych gadżetów kuchennych do robienia przetworów własnej roboty.

W czym przechowasz przetwory, czyli wybieramy najlepsze słoiki

Najlepsze słoiki to takie, które wykonano z solidnego szkła i mają szczelne zamknięcie. Tylko wtedy będziesz miała gwarancję, że Twoje przetwory zachowają świeżość przez całą zimę. W ofercie sklepu Zasmakuj Radości znajdziesz między innymi propozycje włoskiego producenta Bormioli Rocco. Czy słyszałaś wcześniej o słoikach Fido? Podobne do tradycyjnych weków mają szczelnie zamykane wieko z gumką. Słoiki Fido dostępne są w różnych pojemnościach, jednak do przyrządzania zapraw używaj szklanych naczyń tylko do pojemności 1,5 l. Większe słoje z kolekcji Fido doskonale sprawdzą się do przechowywania artykułów sypkich, ciastek, cukierków. Możesz też z nich zrobić dekoracje dla domu. Las w słoiku to najmodniejsza ozdoba ostatnich sezonów.

Wracając jednak do przetworów…

Robienie przetworów w słoikach Fido jest łatwe i bardzo przyjemne. Zanim jednak zaczniesz jakiekolwiek prace z tym związane, poznaj złote zasady używania słoików Fido. Naczynia przede wszystkim nie mogą ulec szokowi termicznemu, który spowodowany jest zbyt wysokimi lub niskimi temperaturami. Dlatego konfitury lub inne zaprawy, które wlewasz do słoika, nie mogą być zbyt gorące albo za zimne. W przeciwnym razie słoik może zwyczajnie pęknąć.

Słoiki napełnij do wysokości około 2 cm przed krawędzią. Przed zamknięciem wieczka, krawędź słoika dokładnie przetrzyj z zabrudzeń spowodowanych przelewaniem konfitur. Upewnij się, że gumowa uszczelka jest odpowiednio nałożona na brzegach naczynia.

Słoiki z przetworami umieść do góry dnem w głębokim garnku. Zalej letnią wodą i zagotuj. Po zagotowaniu na garnek nałóż pokrywkę. Przetwory gotuj tak długo, jak podano to w przepisie. Słoiki pozostaw w wodzie do całkowitego wystygnięcia.

Na każdym słoiku naklej etykietę, na której wpiszesz, co znajduje się w środku oraz datę przyrządzenia.

Czy jest możliwe robienie przetworów bez pasteryzacji?

Tak! Wystarczy mieć do tego odpowiednie słoiki. Kolekcja Quattro Stagioni będzie do tego idealna. Zacznijmy jednak od samego początku. Do przyrządzenia przetworów wybierz świeże, dorodne owoce. Dokładnie je umyj. Aby chronić składniki przed brązowieniem, pozostaw je w kąpieli wodnej z domieszką soku z cytryny.
Przed użyciem umyj słoiki w gorącej wodzie a następnie wygotuj w garnku z wrzącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń oraz bakterii.
Do słoika przelewasz jeszcze gorący dżem albo konfiturę (nie może być letni lub całkiem zimny). Następnie naczynia zakręć i obróć do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Prosto, szybko i jakże pysznie.

Robimy domowej roboty nalewki, kompoty i likiery

Domowe przetwory to nie tylko dżemy, konfitury i marmolady. Ze świeżych owoców możesz też przyrządzić zdrowe kompoty, soki, rozgrzewające nalewki i oryginalne likiery. Będziesz do tego potrzebowała kilka niezbędnych gadżetów kuchennych.
Jeśli nie wyobrażasz sobie zimy bez soku z malin lub aronii, bezwzględnie zaopatrz się w sokownik. W sklepie Zasmakuj Radości znajdziesz naczynie do robienia soków o pojemności 5 litrów albo 8 litrów. Wszystkie sokowniki marki Florina nadają się do użytkowania na każdym typie kuchenki.

Jak działa sokownik?

Sokownik to naczynie, które składa się z trzech lub czterech elementów (wszystko zależy od jego pojemności). Do garnka, który jest podstawą urządzenia należy wlać wodę. Do środkowego naczynia włóż owoce. Na samej górze sokownika zacznie wytwarzać się sok. Naczynie wraz z zawartością należy ustawić na kuchence. Na skutek podgrzewania wody para przedostaje się rurką do poziomu z owocami. W efekcie zaczyna skraplać się sok o Twoim ulubionym smaku. Przyrządzenie soku domowej roboty w sokowniku zajmuje od 30 do 60 minut. Na pytanie: „czy warto inwestować w sokownik?” odpowiemy: „warto!”. Zwłaszcza że naczynie możesz używać też w kuchni jako garnek do gotowania na parze. Takie rozwiązanie 2 w 1 z pewnością Cię zadowoli.

Ok, sok zrobiony. Czas przygotować kilka słoików z kompotem, który będzie idealny na niedzielne obiady. Do przyrządzenia słodkiego napoju z wiśni będziesz przede wszystkim potrzebowała porządnej drylownicy. Dzięki temu urządzeniu pozbędziesz się pestek z owoców raz-dwa.

Jak przyrządzić kompot własnej roboty? Do rondla emaliowanego wrzuć umyte i wydrylowane owoce. Zawartość garnuszka zalej wodą i dodaj cukier. Możesz też wrzucić kilka aromatycznych przypraw, na przykład goździki albo cynamon (wszystko zależy od tego, z jakich owoców przyrządzasz kompot). Całość gotuj przez około 10 minut. Kompot możesz podawać na zimno w upalne lato, lub na ciepło, by rozgrzać się w mroźną zimę.

Kompoty, nalewki i likiery przechowuj w szklanych butelkach z krachlą. W ten sposób będą wyglądały wyjątkowo pięknie. Możesz je wręczyć komuś bliskiemu na prezent. W sklepie Zasmakuj Radości znajdziesz szeroką ofertę butelek z korkiem i pałąkowym zamknięciem. Większość z nich pochodzi o renomowanego producenta Bormioli Rocco, który znany jest z wykorzystywania do swoich produktów szkła tylko najlepszej jakości.

Czas zakisić ogórki!

Małosolne lub kiszone – kto z nas nie lubi polskich ogórków. W końcu to duma naszej narodowej kuchni. Kiszone ogórki pasują prawie do każdego dania! Są idealnym dodatkiem do sobotniego grilla z przyjaciółmi, czy na drugie śniadanie do kanapki. Sok z kiszonych ogórków słynie z magicznego uzdrawiania kaca. Jeśli w tym roku sama postanowiłaś zakisić ogórki, podpowiemy, jak to zrobić. Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w duże naczynie do kiszenia. Możesz w tym celu wykorzystać tradycyjnej kamionki do ogórków przypominającej beczkę. Świetnie sprawdzi się też naczynie ceramiczne do kiszenia albo wielki, szklany słój. Ten ostatni znajdziesz w ofercie sklepu Zasmakuj Radości. Wyposażony w pokrywkę z uchwytem, która umożliwi przenoszenie naczynia wraz z zawartością w dowolne miejsce.

Jak zakisić ogórki? Będziesz potrzebowała dobrej jakości ogóreczki, czosnek, koper, sól oraz wodę. Na dnie słoja umieść wszystkie przyprawy. Następnie poukładaj ogórki. Ostatnio ogórek ułóż w pionie, aby resztę ogórków całkowicie trzymać w solance. Na wierzchu poukładaj jeszcze trochę czosnku i kopru. Wodę wymieszaj z solą. Taki roztwór wlej do ¾ wysokości słoja. Słoik zakryj i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zamykaj szczelnie słoika, gdyż wydobywający się w procesie fermentacji dwutlenek węgla musi się wydostać z naczynia. Fermentacja trwa zwykle 5-6 tygodni. Po tym czasie słoik możesz szczelnie zamknąć. Do wyjmowania ogórków ze słoja będziesz potrzebowała szczypców, które również znajdziesz w naszym sklepie.

Bądź zdrowa i fit! Teraz jest najlepszy sezon, by zadbać o siebie!

Wiosna, lato i jesień to pory roku, kiedy natura wyjątkowo nas rozpieszcza, dając słodkie owoce oraz kruche warzywa. Oprócz przetworów możesz też na świeżo przyrządzać dla siebie zdrowe napoje, takie jak koktajle albo smoothie. Zrobienie ich jest dziecinnie proste. Do tego potrzebujesz jedynie blendera kielichowego, lub jego mniejszą alternatywę – blendera ręcznego. Do dzbanka wrzuć ulubione owoce, zalej wodą albo mlekiem i przez chwilę miksuj. Koktajl przelej do szklanek albo butelek ze słomką. W sklepie Zasmakuj Radości znajdziesz mnóstwo kolorowych szklaneczek, kubeczków, a nawet bidonów, dzięki którym napój będziesz mogła zabrać ze sobą w podróż.

Inne gadżety do letniej kuchni z przetworami

Najważniejsze naczynia do robienia przetworów wybrane. Możesz dobrać do nich kilka mniejszych gadżetów, które ułatwią wszystkie etapy gotowania. W końcu w każdej kuchni przyda się deska do krojenia. Zamiast drewnianej postaw na bambusową deskę kuchenną. Dzięki temu przyczyniasz się do ochrony lasów. Bambus jest szybko odnawialnym surowcem, a ponadto wyróżnia się wysoką trwałością i wytrzymałością. Bambusowa deska do krojenia będzie Ci służyć znacznie dłużej niż drewniana.
Zwróć uwagę też na plastikowe miski z naszej oferty. Perforowane dno sprawia, że miseczka pełni też funkcję cedzaka. Owoce umyj, wysusz i przechowuj w jednym naczyniu.

Uwaga! Niektóre owoce mocno brudzą! Chroń swoją odzież.

Robiąc przetwory, zawsze zakładaj fartuch kuchenny. Zwłaszcza że propozycje marki Miss Lucy absolutnie zachwycają kolorystyką i wyglądem. Zaprojektowane, by nie tylko pełnić funkcję ochronną, ale też, żebyś czuła się jak perfekcyjna pani domu podczas kulinarnych zmagań. Fartuszki zakładane przez głowę nigdy nie zsuną się podczas pracy. Dzięki temu będą skutecznie chronić Twoje ubranie przed zabrudzeniami. W ofercie sklepu Zasmakuj Radości znajdziesz też ściereczki kuchenne oraz łapki ochronne do wyjmowania gorących potraw czy przenoszenia rozgrzanych naczyń.

Nigdy nie marnuj resztek jedzenia

Wykorzystałaś już wszystkie słoiki na dżemy, a wciąż pozostało Ci sporo truskawek? Przechowuj je w szklanych pojemnikach na żywność i wykorzystaj do sałatki owocowej. Kupiłaś za dużo jabłek i bananów? Zrób z nich zdrowe chipsy! Owoce pokrój na plastry i rozłóż w suszarce do grzybów. Założymy się, że Twoje dzieci pokochają takie przekąski. W Twojej lodówce zalegają papryki i pomidory? Zmiksuj z nich pyszną zupę krem, dodaj odrobinę śmietany i voila – obiad w upalne lato gotowe.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel