Wekujemy patisony na 5 sposobów!

2020-08-26
Wekujemy patisony na 5 sposobów!

Patisony to warzywa, które są mniej znane niż kabaczek, cukinia, czy dynia. Ich nieregularny kształt sprawia, że ciężko go obierać, dlatego najlepiej jest zrywać naprawdę niewielkie okazy. Poznajcie kilka przepisów na przetwory z patisonów!

Kształt tego warzywa przypomina spłaszczony dysk, pokarbowany na brzegach. Kolor ich skórki może być biały żółty lub zielony. Wewnątrz znajdują się nasiona, które w miarę wzrostu stają się coraz bardziej twarde. Miąższ jest zwarty, podobnie jak u dyni. Jego smak jest delikatny, pasuje do wielu różnych dań w kuchni. Można go wykorzystać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zawiera mnóstwo minerałów w tym potas, magnez i wapń, a także duże ilości witaminy C. Po obróbce termicznej, niestety, witamina C ulega znacznej redukcji. Oprócz witamin i minerałów skrywa w sobie dużą dawkę błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Patisony zawierają również kukurbitacyny, czyli substancje, które pomagają zwalczać pasożyty jelitowe. Warto je spożywać cały rok.


Spis treści

Patison przepisy - Co można zrobić z patisona?

Patisony marynowane

Patisony w zalewie na ostro

Sałatka z patisonów

Patisony marynowane na słodko

Kiszone patisony

Patison przepisy - Co można zrobić z patisona?

Warzywa to podstawa diety wegetariańskiej i wegańskiej. Warzywa przy odpowiednim przygotowaniu są bardzo smaczne i zdrowe. Na przykład podsmażenie warzyw przed ugotowaniem z nich zupy, bardzo uwydatnia ich smak. Patisony są delikatne w smaku, dlatego można z nich przyrządzić tak wiele różnych dań, łącznie z ciastami. W niektórych potrawach, jak na przykład kotlety, czy ciasto, powodują, że jest ono wilgotne i miękkie. To bardzo poprawia strukturę i smakowy odbiór spożywanych produktów. Z warzywa, jakim jest patison, przyrządzisz jednakowo dania obiadowe, śniadania, czy kolacje, ale także przetwory na zimę. Jego struktura jest przyjemnie zwarta. Chrupie, nawet kiedy się je marynuje lub ukisi. Wspaniałe warzywo o wszechstronnych zastosowaniach. Z pewnością w sklepach widywałeś mini patisony w zalewie, tak zwane baby patison. Są to po prostu bardzo małe patisony, zrywane w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Niezwykle delikatne i smaczne, o miękkiej skórce. Pamiętaj, aby do przetworów używać soli kamiennej i nie bawić się w zamienniki typu sól himalajska, bądź używanie soku z cytryny w zamian za ocet. Przetwory wyjdą albo zepsute, albo zupełnie niesmaczne. 

Patisony-na-przetwory-do-sloikow-Zasmakuj-Radosci

Patisony marynowane

Przetwory z patisonów to w wielu domach bardzo ważny punkt sezonu przetworowego. Roślina ta jest bardzo plenna, zatem mając w ogrodzie posadzonych kilka krzaków - z pewnością będziecie mieli co robić. Marynowane patisony to bardzo proste w wykonaniu weki, do których analogicznie, jak w przypadku ogórków marynowanych, dodajemy przyprawy i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Potocznie to patisony w occie, które nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy i przypraw. Patisony konserwowe świetnie nadają się, jako dodatek do obiadu, sałatki, do której zazwyczaj stosowałeś ogórki, a także, jako dodatek do panini, czy tradycyjnych kanapek. Zawierają niewiele kalorii w 100 g, dlatego są świetną alternatywą dla słonych przekąsek. Chrup na zdrowie!

Patisony marynowane - składniki:

  • 3 kg młodych patisonów (niewielkie okazy, bez rozwiniętych gniazd nasiennych)
  • do każdego słoika:
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • kawałek cebuli (łącznie zużyjesz 3 cebule)
    • 2 liście laurowe
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka plasterków marchwi (łącznie zużyjesz 2 marchewki)
    • odrobina posiekanego chilli (na całość 1 papryczka chili)
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
    • 3 ziarna pieprzu
    • baldachim kopru z łodygą
  • zalewa: 
    • 2,25 l wody
    • 525 ml octu
    • 9 łyżek soli kamiennej
    • 12 łyżek cukru

Patisony marynowane - przygotowanie:

  1. Słoiki na przetwory dokładnie umyj i wysusz.
  2. Patisony umyj z zewnętrznych zanieczyszczeń i pokrój na kawałki.
  3. Do każdego słoika wsyp przyprawy, ząbek czosnku, kawałek cebuli, marchwi, papryczki chilli i koper. Następnie ściśle poukładaj kawałki wcześniej przygotowanego patisona. 
  4. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy i je podgrzej, aż cukier i sól się rozpuszczą. 
  5. Gorącą zalewę wlewaj do słoików z zawartością, tak aby warzywa wewnątrz były przykryte, czyli około 1 cm od górnej krawędzi słoika.
  6. Słoiki dobrze zakręć. 
  7. W dużym garnku do wekowania przetworów ułóż słoiki. Zwróć uwagę na to, żeby się ze sobą nie stykały, ani nie dotykały ścianek bocznych garnka. Do garnka ze słoikami wlej wodę, aby przykrywała słoiki w ¾ wysokości. Gotuj na wolnym ogniu. Od momentu aż słoiki zaczną się gotować, pasteryzuj je przez 10 minut.

Marynowane patisony w słoiku ZasmakujRadosci.pl
Patisony w zalewie na ostro

Patisony na zimę mogą mieć wielorakie oblicza. Jedni wolą słodsze przetwory, inni kwaśne, a jeszcze inni bardzo pikantne. Papryczki chilli dodane do słoików z przetworami przenikają w każdy kawałek produktu, jaki włożyliśmy do nich. Przetwory te z pewnością nie są dla wszystkich. Osoby z delikatnym podniebieniem mogą mieć problem z przełknięciem tego typu rarytasów z domowych spiżarni. Inni po prostu będą się nimi zajadać bez mrugnięcia okiem. Wspaniały ostry smak papryczki chilli doskonale komponuje się z łagodnymi daniami, których jest uzupełnieniem i nadaje im charakteru. Są także bardzo dobrym składnikiem różnego typu sałatek, między innymi warzywnych, w których przełamują smaki pozostałych składników. Niewielkie kawałki patisonów na ostro to idealna część koreczków, podawanych na szwedzkich stołach, tak zwane finger food.

Przepis na patisony na ostro - składniki:

  • 2 kg młodziutkich patisonów
  • 2 papryczki chili z nasionami
  • zalewa:
    • ¾ szklanki octu spirytusowego
    • 1 i ½ szklanki wody
    • ½ szklanki oliwy
    • ¾ szklanki cukru
    • łyżeczka soli kamiennej do przetworów
    • łyżka curry
    • łyżeczka kurkumy

Przepis na patisony na ostro - przygotowanie:

  1. Patisony i papryczki dokładnie umyj.
  2. Patisony pokrój na kawałki, a papryczkę pokrój w plasterki. 
  3. Składniki zalewy umieść w dużym garnku i podgrzewaj, aż się zagotują. 
  4. Do gotującej się zalewy dodaj pokrojone warzywa i gotuj całość przez 5 minut.
  5. Do wyparzonych słoików nakładaj gorące patisony z zalewą i od razu zakręcaj gorące przetwory.
  6. Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Dzięki nałożeniu do słoików gorących składników, a także szybkiemu zakręceniu, nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji. 

Sałatka z patisonów

Sałatka z patisonów na zimę sprawia zawsze radość wszystkim domownikom. Nie dość, że mamy od razu gotowy produkt do obiadu, to jeszcze jest to sałatka. Takie marynaty to wspaniałe rozwiązanie. Akurat w tej wersji, każde warzywo jest zupełnie niepozorne. Patison to niezwykle neutralny i delikatny smak. Chrupiąca marchewka nadaje każdemu daniu nieco słodyczy, która przełamuje smaki i jest przysłowiową kropką nad “i”. Cebula - ostra, wyrazista, ale to jednak nasza cebula, którą znamy i używamy niemalże do wszystkiego. Czy takie połączenie da nam niepowtarzalny smak? Czy sprawi, że słoik zaraz po otwarciu będzie pusty? Tak! Właśnie! Ta pyszna sałatka z patisonów sprawdzi się fantastycznie zarówno, jako warzywny dodatek do obiadu, jak również samodzielne danie, kiedy chcesz postawić na stół biesiadny jakieś słone przekąski. 

Sałatka z patisonów do słoików - składniki:

  • 2 kg młodych patisonów
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 ostre papryczki (możesz je pominąć)
  • do każdego słoika:
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżki oleju
  • zalewa:
    • 1 l wody
    • 2 łyżeczki soli kamiennej
    • ⅔ szklanki cukru
    • 1 szklanka octu

Sałatka z patisonów do słoików - przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj, a słoiki umyj i wyparz, łącznie z pokrywkami.
  2. Patisony pokrój na małe kawałeczki. 
  3. Marchewkę możesz pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  5. Papryczki chilli drobno posiekaj.
  6. W garnku przygotuj zalewę.
  7. Warzywa wymieszaj ze sobą i zalej gorącą zalewą. Odstaw całość na 2 godziny.
  8. Po dwóch godzinach nakładaj sałatkę wraz z sokiem do słoików i dokładnie je zakręć.
  9. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji, zalej je wodą do ¾ wysokości i od momentu zagotowania, pasteryzuj je przez 10 minut.

Sałatka z patisonów w słoiku ZasmakujRadosci.pl
Patisony marynowane na słodko

Zalewa do patisonów z odpowiednią ilością cukru sprawi, że tych patisonów użyjesz nawet do ciasta, jak również do deserów na zimno. Możesz dodać je do galaretki, do słodkiej masy, a nawet upiec z nimi kruche ciasto. To nieprawdopodobne, ale odkrywamy od pewnego czasu zupełnie nowe zastosowanie warzyw dyniowatych, które za sprawą zalewy mogą stać się kwaśne, słone, a nawet słodkie. Przygotowuje się z nich dżemy, a także słodkie kawałki warzyw, skąpane w syropie cukrowym.

Patisony na słodko - składniki:

  • 3 kg obranych patisonów bez gniazd nasiennych
  • zalewa:
    • 1,5 l wody
    • opakowanie kwasku cytrynowego
    • 1 kg cukru
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 8 goździków
  • do każdego słoika:
    • 1 goździk

Patisony na słodko - przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj 1,5 l wody wraz z kwaskiem cytrynowym i pozostaw ją do przestygnięcia.
  2. Obrane patisony pokrój w niewielką kostkę i włóż do letniej wody z kwaskiem na 24 h.
  3. Po 24 h odcedź patisony i do tej samej wody dodaj pozostałe składniki zalewy. Zagotuj zalewę i ponownie wrzuć do niej odsączone patisony. Gotuj je przez 7 minut.
  4. Tak przygotowane patisony przekładaj do wyparzonych słoiczków, dodaj do każdego słoika po 1 goździku i od razu je zakręcaj.
  5. Pasteryzuj słoiki przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Młode patiosony marynowane w spiżarni ZasmakujRadosci.pl
Kiszone patisony

Patisony kiszone to najbardziej podobne do ogórków w smaku i strukturze warzywa kiszone. Nie robią się podczas kiszenia miękkie, jak cukinia, tylko pozostają jędrne i chrupiące. Wszystko zależy również od tego, jakie patisony zakisiliśmy, Jeżeli będą to młode i jędrne okazy - wynik kiszenia, a właściwie smak, będzie o niebo lepszy, niż smak patisona, który przerósł na krzaku. Przerośnięte patisony nabierają bardziej gąbczastej struktury, a to nie jest dobra cecha przy kiszeniu. Takie patisony bardziej nadają się na zalewy octowe. Ważnym czynnikiem jest również nienaganna czystość przy kiszeniu warzyw. Słoiki muszą być bardzo dobrze wyparzone, łącznie z zakrętkami, żeby żadna bakteria nie zepsuła naszej ciężkiej pracy. Warzywa również powinny być dokładnie umyte. Zapewne każdy z nas zna smak tradycyjnych kiszonych ogórków, taki smak zyska również patison. Dla niewielkiej zmiany smaku radzimy dodać odrobinę naci kopru włoskiego, co dodatkowo wzmocni wspaniały smak i aromat kiszonek.

Kiszone patisony - składniki:

  • 2 kg patisonów
  • do każdego słoika:
    • 1 ząbek czosnku
    • kawałek chrzanu
    • gałązka kopru włoskiego (można zamienić na tradycyjny koper)
  • Zalewa:
    • 2 litry wody
    • 2 kopiaste łyżki soli kamiennej

Kiszone patisony - przygotowanie:

  1. Słoiki na kiszonki dokładnie umyj i wyparz.
  2. Patisony pokrój na słupki, które kształtem przypominają ogórki. 
  3. Do słoika włóż ząbek czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru, następnie ściśle ułóż w nim kawałki patisona.
  4. Rozpuść w wodzie sól i zalej nią słoiki, aby całość wsadu była pod zalewą. Inaczej z pewnością dojdzie do rozwoju pleśni. Zakręć słoiki i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia możesz wynieść je do chłodniejszego miejsca.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel