Suszenie żywności jako 1 ze sposobów jej przechowywania

2020-08-01
Suszenie żywności jako 1 ze sposobów jej przechowywania

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod ich przechowywania i konserwacji. Polega ona na pozbyciu się wody z produktów, przez jej wyparowanie. Dawniej stosowano metody polegające na wysuszeniu produktów poprzez promienie słoneczne i wiatr. Później wykorzystywano do tego celu ogień, a właściwie ciepło, jakie dawał. Obecnie mamy w swoich domach suszarki elektryczne przeznaczone do tego typu działań.

Suszarka do grzybów to niezbędne urządzenie dla wszystkich, którzy uwielbiają zbierać grzyby, a także dla tych, którzy lubią zdrowe przekąski z owoców i warzyw.

Najczęściej suszymy:

  • grzyby jadalne, kapeluszowe.
  • warzywa, takie jak pomidory, marchew, seler, por, topinambur, pietruszkę. 
  • owoce, takie jak jabłka, banany, śliwki, gruszki, truskawki, winogrona.

Czy produkty podczas suszenia tracą wartości odżywcze?

Odwodnienie, które jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, powoduje odparowanie, czyli zredukowanie wody z produktów spożywczych. To zabieg, dzięki któremu zmniejszamy ryzyko psucia się produktów, czyli wniknięcia w nie drobnoustrojów, które mogłyby przyspieszyć psucie się jedzenia. Dawniej wykorzystywano do tego celu promienie słoneczne oraz ciepło samego powietrza. Zapewne każdy kojarzy śródziemnomorskie wielkie połacie suszonych pomidorów, ryb itd. Tam powietrze nadal jest jedną z najczęściej wykorzystywanych metod do suszenia produktów spożywczych. My w swoich domach wykorzystujemy do tego celu urządzenia elektryczne, które wytwarzają ciepło, a przy okazji są specjalnie zbudowane, tak aby nadmiar wilgoci cały czas był usuwany. Produkty spożywcze nie tracą zbyt dużo wartości odżywczych, dlatego że woda, którą chcemy odparować, nie odparowuje z wszystkimi minerałami i witaminami, tylko wszystko zostaje skoncentrowane wewnątrz produktu. Oczywiście, jeżeli temperatura suszenia jest wysoka, to z wiadomych przyczyn niektóre witaminy zostają zniszczone. Dlatego nie zaleca się suszyć produktów, które zawierają duże ilości witaminy C, gdyż ona po prostu znika bezpowrotnie.

Tak samo dzieje się, wtedy kiedy wykonujemy przetwory. Długie gotowanie sprawia, że bardzo duża ilość witaminy C zostaje po prostu zniszczona i nie jesteśmy w stanie tego uniknąć. Owoce o dużej zawartości witaminy C najlepiej jest spożywać na surowo.

Suszenie grzybów w suszarce elektrycznej Botti

Jak suszyć produkty spożywcze?

Po pierwsze czas i temperatura suszenia zależy od zawartości wody w różnych typach produktów spożywczych. Dlatego dla każdego z nich czas i temperatura suszenia będzie zupełnie inna. 

Po drugie sposób suszenia jest niezwykle ważny. Gwarantuje to przede wszystkim smak i zapach tego, co finalnie przygotujemy. Zbyt duża temperatura może okazać się tragiczna w skutkach. Zioła po takim suszeniu nie będą ani trochę przypominały samych siebie.

Po trzecie czas suszenia zależy od tego, z czego nasz produkt się składa. Czyli na przykład: 

  • czy suszymy listki razem z łodygami, które potrzebują dużo więcej czasu, niż same liście,
  • grubość plasterków, jakie suszymy, będzie miała ogromne znaczenie co do czasu suszenia
  • Rodzaj skórki owoców i warzywa, jakie chcemy wysuszyć. Owoce, które posiadają swoją naturalną woskową skórkę, będą suszyły się dłużej. Można przed suszeniem plasterki takich owoców lekko zblanszować, co spowoduje, że ta skórka nieco zmięknie i będzie bardziej przypominała wnętrze swoją strukturą.

Suszone plasterki jabłek

Produkty przeznaczone do suszenia muszą być wcześniej bardzo dobrze umyte oczyszczone i osuszone. Zauważmy, że przygotowując produkt samodzielnie, jesteśmy w stanie na każdym etapie przygotowania sprawdzić, czy wszystko nam odpowiada. Kupując suszone owoce, warzywa, czy grzyby niejednokrotnie można się natknąć na kawałek, którego my w domu nie przeznaczylibyśmy do suszenia. Najbardziej problematyczne w tej kwestii są kupowane suszone grzyby, które niestety są nieoczyszczone przed ich suszeniem. Nawet instrukcja podaje, żeby takie grzyby wcześniej dobrze wypłukać. Nie jest to najlepsza informacja. Susząc grzyby w domu, przy pomocy suszarki do grzybów mamy pewność, że produkt przed obróbką jest dokładnie sprawdzony, oczyszczony i pozbawiony wszystkiego, czego nie chcielibyśmy znaleźć w swoich talerzach.

Proces suszenia owoców w suszarce Botti

Jaka jest odpowiednia temperatura i czas suszenia następujących produktów:

  1. Grzyby - początkowa faza suszenia grzybów powinna odbywać się w temperaturze od 45 do 50°C. Kiedy zauważymy, że znaczna część wody już odparowała, możemy zwiększyć temperaturę do 70°C. Całkowity czas suszenia grzybów to około pięciu do 6h w zależności od tego, jak duże kawałki grzybów przeznaczyliśmy do suszenia. Grzyby warto pokroić w cienkie plastry. Po ususzeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoju lub pojemniku. Można ich używać w całości lub jako przyprawa. Jeżeli chcesz używać ich, jako przyprawy (niezwykle wzmacniają smak zup i sosów, niekoniecznie grzybowych), zmiel je w młynku.
  2. Owoce miękkie takie jak śliwki, truskawki, banany, winogrona, początkowo suszymy w temperaturze 45°C. Natomiast w drugiej fazie, kiedy ta woda już w większości wyparuje, zwiększamy temperaturę do 60°C. Ogólny czas suszenia miękkich owoców to od 10 do aż 18 h. Suszone owoce to doskonałe przekąski, a także dodatki do owsianek, czy zdrowych łakoci. Pamiętaj jednak, że zawierają one mnóstwo cukru i jedzenie ich bez opamiętania nie wchodzi w grę. Prawdą jest, że suszone owoce mają bardzo dużo błonnika, dzięki czemu i tak wygrywają w konfrontacji z pralinkami.
  3. Owoce twarde takie jak jabłka, czy gruszki początkowo suszymy w wysokiej temperaturze, to jest aż 70°C. Kiedy większość soku wyparuje, zmniejszamy temperaturę do 50° i dokańczamy proces suszenia. Całkowity proces suszenia to od pięciu do 12 h. Jak można zauważyć, jest to znacznie krótszy czas, niż czas suszenia owoców miękkich. Dzieje się tak za sprawą mniejszej zawartości wody w produkcie. Suszone jabłka, zaraz po wysuszeniu, a także, kiedy są dobrze przechowywane, chrupią. My, ludzie, uwielbiamy ten dźwięk. 
  4. Warzywa podobnie, jak owoce twarde mają mniej soku, niż większość produktów. Suszymy je w temperaturze od 55°C do 70°C. Całkowity czas suszenia warzyw to od sześciu do 12 h w zależności od tego, oczywiście, co suszymy. Suszone warzywa mogą okazać się wspaniałą bazą do domowej wegety. Taka domowa wegeta jest świetną przyprawą. Dlaczego? Dlatego, że jest bez dodatku jakichkolwiek substancji, których nie chcemy w jej składzie mieć. Dodatkowo jest tańsza niż odpowiednik zdrowej vegety w sklepie ze zdrową żywnością. Suszone warzywa to dla wielu również świetna przekąska.
  5. Możemy suszyć również zioła. Zioła suszymy w niskich temperaturach, aby nie straciły swojego aromatu. Suszymy je w temperaturze 35°C. Czas suszenia to od dwóch do 3h zależności od tego, czy suszymy same listki, czy suszymy listki z łodygami. Najlepiej jest je podzielić: łodygi osobno i listki osobno. Po co kupować zimą niewielkie torebki ziół, kiedy przygotowanie domowych jest banalnie proste? W zasadzie nawet te zioła, które hodujesz na swoim parapecie, mogą ulec procesowi suszenia. Nikt nie powiedział, że musisz mieć do tego specjalne warunki. 
  6. Niektórzy suszą nawet mięso. Cienkie plasterki mięsa suszy się w temperaturze 60°C przez około sześć do 12 h, w zależności od grubości plasterków, jakie przygotowaliśmy. Suszy się także ryby, również w temperaturze 60°C, a ze względu na ich strukturę czas ten wynosi od ośmiu do 11 h. Plasterki mięsa są przekąską niezwykle bogatą w białko. Suszenie mięsa to proces, jakiemu podlegają nawet wędliny sprzedawane w sklepach: kabanosy, kiełbasy podsuszane, czy włoskie wędliny.


Suszenie żywności za pomocą suszarki

Suszarka do owoców posiada element grzejny, który wytwarza gorące powietrze. Te gorące powietrze rozprowadzane jest za pomocą wentylatora, a także otworów wentylacyjnych. To coś w rodzaju termoobiegu, jaki stosowany jest w piekarnikach. Dzięki czemu, w każdym miejscu w suszarce elektrycznej, jest ta sama temperatura i ten sam poziom wilgotności. Stabilny przepływ powietrza powoduje, że na każdej tacy produkt wysuszony jest dokładnie w takim samym momencie. Suszarka do owoców i grzybów Botti posiada aż pięć poziomów, czyli pięć tac, na których możesz rozłożyć plasterki owoców, warzyw, ziół, kawałków mięsa, ryby, czy cokolwiek tylko chcesz suszyć. Dzięki niej twoje produkty będą idealnie wysuszone. Dzieje się tak za sprawą mikroprocesora kontrolującego, który cały czas, na bieżąco śledzi pracę urządzenia i bada poziom wilgotności. Suszarka do grzybów Domenica jest niezastąpionym urządzeniem w kuchni, jeżeli lubisz zbierać i suszyć grzyby, owoce, warzywa, zioła, czy mięso. Suszarka ta posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, a także regulację poziomu temperatury w zakresie od 35 do 70°C. Dzięki tym wszystkim zaletom, jakie posiada, wszystkie typy suszonek nie stracą ani smaku, ani zapachu, a ich wygląd będzie zachęcał do ich spożycia. Suszarka Botti ma moc 245 W. Zrobiona jest z najwyższej jakości tworzywa sztucznego w kolorze białym. Jeżeli zależy ci na suszeniu naprawdę dużej ilości warzyw i owoców, a także grzybów, które dla niektórych są największym rarytasem, warto zainwestować dokładnie takie urządzenie.

Suszarka Botti do grzybów i owoców

Przygotowanie produktów do suszenia

Przestrzegając tych kilku wskazówek, suszenie produktów spożywczych okaże się wspaniałą przygodą i zabawą. Tych kilka zasad zrobi z ciebie prawdziwego mistrza suszonych owoców, warzyw, mięsa, grzybów i ziół.

  1. Staraj się kroić produkty w plasterki tej samej grubości.
  2. Krój produkty w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.
  3. Owoce takie, jak morele, nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, winogrona, porzeczki, śliwki i inne małe, miękkie owoce, tnij na połówki lub ćwiartki (przy większych owocach).
  4. Jeżeli kroisz produkty do suszenia w kostkę, nie twórz zbyt małych kostek, ponieważ proces suszenia zmniejszy znacznie ich rozmiary, a te mogłyby wtedy spadać na niższe tace przez otwory, które na nich są.
  5. Mięso do suszenia pokrój w plastry grubości 0,5 cm, usuń także nadmiar tłuszczu. Aby kawałki suszonego mięsa były bardziej kruche, przed suszeniem pokrój je w poprzek włókien.
  6. Nie susz owoców ze skórką, jeżeli ta skórka jest niejadalna, uprzednio ją zdejmij.

Suszenie produktów spożywczych nie jest trudne, a z pomocą suszarki elektrycznej - niezwykle proste. To doskonały sposób na przechowywanie produktów. Po co suszyć, skoro można zamrozić, czy przetworzyć? Uwielbiamy różnorodność, ten sam owoc w różnych postaciach, nie ma szans nam się znudzić.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel