Przetwory z pomidorów - 5 najlepszych przepisów na wekowanie pomidorów

2020-08-25
Przetwory z pomidorów - 5 najlepszych przepisów na wekowanie pomidorów

Pomidor to owoc, czy warzywo? To odwieczne pytanie dręczy niejednego z was. Bez względu na to, uwielbiamy się nim zajadać. Na surowo, w sałatkach, w przetworach, w zupach, zapiekane, smażone, są wprost oszałamiająco pyszne. W sezonie nie dość, że są najtańsze, to zdecydowanie najpyszniejsze!


Zawekuj w słoikach prawdziwą bombę pomidorowo – witaminową. Uzupełniaj niedobry najważniejszych witamin nawet zimą! Z przetworami z pomidorów nie zabraknie:

  • Likopenu
  • Potasu
  • Witamin C i E
  • Beta-karotenu

Spis treści:

Pomidor - odmiany pomidorów

Różne odmiany pomidorów są dobre do różnego rodzaju zapraw. Pomidory, które mają w sobie mało soku, są dobre na przeciery, czy passaty, ponieważ nie trzeba zbyt długo odparowywać z nich soku. Do tego typu przetworów nadają się nasze rodzime pomidory śliwkowe lub daktylowe, a także pomidory san marzano oraz pelati. Z kolei pomidory na sok pomidorowy powinny być bardzo soczyste. Te soczyste pomidory to mięsiste pomidory malinowe lub pomidor bawole serce. Są one również bardzo smaczne na surowo. Koncentrat pomidorowy nie wymaga specjalnych odmian pomidorów, ważne, żeby były one dojrzałe i smaczne. Przy koncentracie redukuje się produkt tak bardzo, że ilość wody i mięsistość nie ma znaczenia. W słoikach możemy mieć również całe pomidory ze skórą lub bez skóry. Do tego celu najlepiej nadają się pomidory san marzano, daktylowe i śliwkowe, a także pomidory koktajlowe.

Różne odmiany pomidorów w białym koszyczku ZasmakujRadosci.pl
Pomidory - oczyszczanie

Oczyszczanie pomidorów przed przygotowywaniem przetworów składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest dokładne mycie. Możesz to zrobić szybko, pod bieżącą wodą, ale umyć pomidory możesz również w inny sposób. Do miski wlej wodę i wrzuć do niej wszystkie pomidory, aby mogły swobodnie popływać około 30 minut. Później wystarczy je przetrzeć w dłoniach i wyjąć. Drugim etapem oczyszczania pomidorów jest usuwanie szypułek i gniazd nasiennych, one również nie są mile widziane. Sam sok należy długo odparowywać, a pestki usuwać przy przecieraniu pomidorów. Możemy sobie tym samym oszczędzić trochę pracy w łatwiejszy sposób. Przed usuwaniem gniazd nasiennych można również usunąć skórę z pomidorów. Skóra z pomidorów w przetworach jest niezbyt pożądaną częścią owocu. Właściwie w każdym przypadku raczej jej się pozbywamy. Jeżeli macie na to czas, to z pewnością ułatwi to finalne przerabianie tych owoców. 

Jak zdjąć skórę z pomidora?

  1. W szerokim garnku zagotuj wodę.
  2. Umyte pomidory natnij bardzo płytko od spodu na krzyż. Nacięcia poprowadź aż do samej szypułki.
  3. Pomidory wrzucaj do wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odlicz do 10 i wyjmij pomidora. Sprawdź, czy jego skórka łatwo odchodzi. Jeżeli jeszcze nie - włóż go do wrzątku ponownie. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, niektóre pomidory będą potrzebowały mniej czasu, inne więcej.
  4. Jeżeli skórka dobrze odchodzi, zdejmij ją i dalej postępuj według wcześniejszych wskazówek odnośnie do oczyszczania pomidorów. Skórka powinna schodzić sama, bez miąższu. Miąższ zaraz przy skórce jest najsmaczniejszy, nie spieszmy się, aby go nie stracić.

Obieranie pomidorów na przetwory ZasmakujRadosci.pl
Co zrobić z pomidorów? - Przetwory z pomidorów

Surowe pomidory smakują nam niezmiennie podczas sezonu. Są soczyste, smaczne, słodkie, bogate w witaminy i minerały. Tak bardzo lubimy je jeść na surowo, jak robić z nich domowe przetwory. Przetwory z pomidorów dumnie stojące na półkach w spiżarni z pewnością zostaną zjedzone podczas jesieni, zimy i wiosny, aby latem móc ponownie cieszyć się z sezonu na pomidory. Do przygotowania przetworów z pomidorów nie potrzebujecie wiele sprzętu. Wystarczy szeroki garnek, w którym doskonale odparowuje się pomidory na zimę, łyżka do mieszania i przecierak do pomidorów. Niski garnek i stosunkowo szeroki przyspiesza odparowywanie soku pomidorowego, który w przetworach zazwyczaj się redukuje - pasaty, koncentraty, ketchup z pomidorów, przecier pomidorowy itd. Przecierak do pomidorów świetnie wykonuje pracę na samym końcu przetwarzania pomidorów. Dzięki niemu, w szybki sposób, jesteśmy w stanie przetrzeć duże ilości pulpy pomidorowej na gładki przecier, koncentrat, czy cokolwiek innego.

Pomidory przetwory - likopen

Czy wiesz, że przetwory z pomidorów zawierają więcej likopenu, niż ich surowe odpowiedniki? Likopen ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Jest przeciwutleniaczem, który działa na wolne rodniki. A te, na stan naszej obecnej wiedzy, są odpowiedzialne za powstawanie większości nowotworów. Ponadto likopen ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Pomaga w usuwaniu złego cholesterolu i przyczynia się do wzmacniania kości. Regularne spożywanie przetworów z pomidorów przyczynia się w znacznym stopniu do polepszenia funkcjonowania naszego organizmu.

Przecier pomidorowy - Passata pomidorowa

Domowy przecier pomidorowy, czyli passata to jeden z najczęściej używanych przetworów z pomidorów. Można z niego w szybki sposób przyrządzić takie potrawy jak szybki sos pomidorowy, czy zupa pomidorowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoików, które posłużą do przygotowania szybkich i zdrowych posiłków. Zimą przygotujesz na niej przepyszną szakszukę pomidorową, a także sos do gołąbków. Na przecier pomidorowy na zimę najlepsze będą pomidory daktylowe lub pomidory śliwkowe. Z tego rodzaju pomidorów nie będzie zbyt wiele soku, dlatego też praca przy wykonywaniu przecieru będzie o wiele szybsza. Żeby uzyskać 1 kg passaty, musimy zużyć 1,5 kg owocu. Jak zrobić przecier pomidorowy?

Przecier pomidorowy przepis - składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • opcjonalnie można dodać 2 ząbki czosnku lub bazylię

Przepis na przecier pomidorowy - przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj.
  2. W szerokim garnku zagotuj wodę. Każdego pomidora natnij niezbyt głęboko na krzyż od spodu. Nacięcie poprowadź aż do szypułki. Następnie wkładaj każdego pomidora na chwilę do wrzątku i zdejmij skórkę. Postępuj tak z każdym pomidorem.
  3. Kolejnym krokiem jest wycięcie szypułki i pokrojenie pomidorów na małe kawałki.
  4. Do tego samego szerokiego garnka wrzuć wszystkie pokrojone pomidory, sól i czosnek, jeżeli się na niego zdecydowałeś.
  5. Pomidory zagotuj i pozwól im bulgotać przez 5 minut na wolnym ogniu.
  6. Następnie zblenduj przecier pomidorowy domowy i gorącą passatę przelej do słoików. Słoiki od razu zakręć.
  7. Pasteryzuj przecier z pomidorów przez 5-10 minut.

Przecier passata pomidorowa ZasmakujRadosci.pl
Koncentrat pomidorowy

Pomidory na zimę nie obejdą się bez treściwego i gęstego koncentratu. Na jego bazie przyrządzimy każdą potrawę, do której potrzebny będzie nam smak pomidorów i gęstość koncentratu pomidorowego. Nie do wszystkich potraw z użyciem pomidorów, wskazane jest rozwodnienie całości potrawy, jak w przypadku użycia passaty. Warto przygotować sobie kilkanaście małych słoiczków - które zużyjesz za 1 razem, ponieważ smak domowego koncentratu pomidorowego jest o niebo lepszy, niż kupowanego w sklepie. Ten z półki sklepowej może mieć różną zawartość ekstraktu z pomidorów. Im większa zawartość ekstraktu pomidorowego, tym koncentrat jest lepszej jakości, również cena wówczas ulega zmianie na wyższą. Koncentrat wykonany w domu będzie bardzo gęsty, bogaty i kremowy. Podczas przygotowywania koncentratu, objętość pomidorów zmniejszy się 10-krotnie. 

Koncentrat pomidorowy przepis - składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Koncentrat pomidorowy przepis - przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj i pozbądź się zielonych części, które łączyły je z krzakiem pomidorów.
  2. W szerokim garnku zagotuj wodę. Skóry pomidorów natnij na krzyż, a nacięcie poprowadź aż do szypułki. Wkładaj pomidory kolejno do wrzątku na 10 s i zdejmij skórkę. Jeżeli skórka po 10 s nie odchodzi z łatwością, powtórz zabieg.
  3. Pomidory przekrój na ćwiartki i usuń z nich szypułki. Sok i gniazda nasienne pozostaw.
  4. Do szerokiego garnka wrzuć pomidory, cukier i sól. Gotuj je, aż się rozpadną i odparuje z nich częściowo sok. Powinno odparować ½ objętości.
  5. Przetrzyj powstałą pulpę przez przecierak.
  6. Następnie ponownie odparowuj całość, aż widocznie zgęstnieją. Ponownie objętość powinna się zmniejszyć o ½.
  7. Jeżeli używasz naprawdę dobrego garnka, możesz dalej odparowywać całość. Drugim sposobem jest rozsmarowanie powstałego sosu na blasze na grubość około 1 cm i pieczenie jej w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pulpę pieczemy w 70°C, co jakiś czas mieszając. Nie może się ona przypalić ani całkiem zaschnąć. Pieczenie może potrwać do 2 godzin.
  8. Powstały koncentrat zapakuj w małe słoiczki i wekuj przez 5 minut.

Koncentrat z pomidorow w sloiku ZasmakujRadosci.pl
Pomidory w słoikach - Pomidory na zimę

Doskonałym zamiennikiem pomidorów w puszkach są pomidory w słoikach, które możesz wykonać własnoręcznie, ze swoich pomidorów lub kupionych na targu, czy warzywniaku. To bardzo prosta czynność, która pozwoli ci na rozkoszowanie się smakiem ulubionych, sprawdzonych pomidorów nawet zimą, kiedy te świeże ze sklepu są nijakie w smaku i tylko z wyglądu przypominają pomidory. Masz w domu nadmiar pomidorów koktajlowych? Przepiękne słoiki pełne pysznych czerwonych diamentów mogą być twoje! Pomidory ze słoika otwierane zimą smakują i pachną niemalże, jakby zostały dopiero co zerwane z krzaka. Możesz przetrzeć je przez sito, pozbywając się skórek i gniazd nasiennych, jak również potraktować je mocnym blenderem. Z łatwością przygotujesz na ich bazie zupę, sos, czy risotto. W przeciwieństwie do innych przetworów ten nie wymaga wielkich nakładów pracy.

Pomidory w słoiku - składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • do każdego słoika
    • 1 łyżeczka soli

Pomidory w słoiku - przygotowanie:

  1. Słoiki dokładnie wyparz, łącznie z nakrętkami.
  2. Pomidory umyj. Jeżeli są duże, pokrój je na kawałki.
  3. Do każdego słoika zapakuj ściśle pomidory, starając się zmieścić ich jak najwięcej. 
  4. Wsyp do słoików po 1 łyżeczce soli i je dobrze zakręć.
  5. W garnku do pasteryzacji ułóż słoiki tak, aby żaden się ze sobą nie stykał, ani nie dotykał ścianek garnka. Wody musi być tyle, żeby przykrywała słoiki do ¾ wysokości.
  6. Pasteryzuj pomidory przez 40 minut. Następnie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem. Tak mają stygnąć. Wystudzone przenieś w chłodniejsze miejsce.

Pomidory w słoiku ZasmkaujRadosci.pl
Sok pomidorowy 

Zwolenników pysznego soku pomidorowego nie brakuje, a ten wykonany w domowych warunkach jest wyjątkowo smaczny i zdrowy. Sok pomidorowy posiada szereg dobroczynnych właściwości. Między innymi zawiera witaminy A, B6, C i K, a także wcześniej wspomniany likopen i liczne minerały. Stężenie wszystkich składników zawartych w soku pomidorowym jest 3 razy większe niż w świeżych pomidorach! Sok pomidorowy pomaga w dietach odchudzających, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm, wspaniale działa na naszą skórę, a także serce!

Sok pomidorowy przepis - składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 30 g soli
  • 80 ml soku z cytryny

Sok pomidorowy przepis - przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj i przepuść je przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę.
  2. Powstały sok podgrzej z solą i sokiem z cytryny. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Gorący sok przelej do butelek i zakręć.
  4. Pasteryzuj przez 10 minut lub zużyj w ciągu tygodnia, trzymając butelki z sokiem w lodówce.

Sok pomidorowy w sloikach ZasmakujRadosci.pl
Suszone pomidory

Pomidory suszone to również rodzaj przetworów, jakie możesz wykonać we własnym domowym zaciszu. Można je przygotować na kilka różnych sposobów, a jednym z nich jest suszenie w suszarce grzybów, owoców i warzyw. Po wysuszeniu możesz je zalać gorącą oliwą i tak przechowywać wykorzystując do różnego typu dań. Świetnie nadadzą się do faszerowania mięs, na ciepłe panini, na pizzę, jako jeden z końcowych składników, dodawanych już po jej wypieczeniu. Smak Domowych suszonych pomidorów jest o niebo lepszy niż smak tych samych pomidorów kupowanych w sklepie. Tutaj na każdym etapie możesz kontrolować ich produkcję. Wybierz najlepsze do tego pomidory lima, oczyść je i ułóż w suszarce elektrycznej.

Pomidory suszone - składniki:

  • 1 kg pomidorów lima, bądź daktylowych
  • 1 litr oliwy
  • przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, gorczyca, papryczka chilli

Pomidory suszone - przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i szypułki. Możesz również nakłuć wykałaczką skórę pomidora, co przyspieszy jego suszenie.
  2. Na tacach suszarki elektrycznej ułóż połówki pomidorów. Susz je przez 18 - 24 h w temperaturze 65°C. Po 18 godzinach sprawdź stan pomidorów. Może się okazać, że taki czas wystarczy.
  3. Po wysuszeniu pomidory możesz wymieszać z przyprawami.
  4. Do wyparzonych i suchych słoików nakładaj kawałki suszonych pomidorów i zalej je oliwą, aby nic nie pływało po wierzchu. Następnie zakręć słoiki.

Teraz słoiki należy poddać pasteryzacji. Możesz wykonać pasteryzację w piekarniku lub garnku z wodą. Słoiczki wstaw do piekarnika i pasteryzuj przez 1 h w 100°C. Gorące wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

Suszone pomidory w oleju w sloikach ZasmakujRadosci.pl

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Słoik Florina weck 2,7 l

Słoik Florina weck 2,7 l

22,34 zł18,99 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel