Jaka patelnia najzdrowsza – podpowiada Jasiek Kuroń

2021-08-31
Jaka patelnia najzdrowsza – podpowiada Jasiek Kuroń

Na pytanie: „która patelnia jest najzdrowsza?” możesz znaleźć w sieci wiele odpowiedzi. Ciężko stwierdzić, która jest prawdziwa. Dlatego najlepiej poradzić się specjalisty, a do tego grona z pewnością należy Jasiek Kuroń – znany i lubiany kucharz, który nigdy nie marnuje żywności i potrafi zrobić coś z niczego.  

Niektórzy twierdzą, że to patelnia ceramiczna jest najlepsza i dużo w tym prawdy. Powłoka ceramiczna nie zawiera szkodliwych związków, więc jest bezpieczna w kontakcie z żywnością. Ponadto patelnie ceramiczne są odporne na wysokie temperatury, więc możesz na nich smażyć nawet w temperaturze do 400oC. A przecież nie od dziś wiadomo, że krótsze smażenie, to zdrowsze jedzenie. Patelnie ceramiczne są idealne do smażenia warzyw oraz ryb.  

Do rankingu najzdrowszych naczyń kuchennych może także dołączyć patelnia grillowa. Nie wymaga użycia oleju do smażenia, a specjalne rowki znajdujące się na dnie dodatkowo odprowadzają nadmiar tłuszczu z żywności. Taka patelnia może spokojnie zastąpić klasycznego grilla w sezonie jesienno-zimowym. Doskonała do smażenia karkówki, steków, polędwicy, ale też szaszłyków warzywnych. Patelnię grillową możesz też wykorzystać do podpiekania tortilli.  

Zdaniem wielu trenerów personalnych, kucharzy i znawców kuchni, to patelnia wok zapewnia najzdrowszy sposób przyrządzania dań. Dlaczego? Wok przypominający kształtem dużą miskę równomiernie podgrzewa potrawę, a dzięki temu smażenie trwa bardzo krótko. Jedzenie nie opija się tłuszczem, za to zachowuje smak i wartości odżywcze. Jest kruche i co tu więcej pisać – po prostu pyszne!

Tak naprawdę nie ma patelni niezdrowych. Niezdrowy jest jedynie sposób przyrządzania posiłków. I nie mamy tu na myśli używanie złej jakości tłuszczów. Owszem, to poważny kulinarny grzech, ale jeszcze gorszym jest smażenie na starych, zużytych patelniach z uszkodzoną powłoką. Dlatego zawsze pamiętaj o złotej zasadzie: „Zniszczyłeś powłokę patelni? Wyrzuć ją natychmiast!” Każda powłoka działa jak tarcza ochronna – zapobiega przenikaniu szkodliwych związków do potraw. Jeśli więc jej warstwa zostaje uszkodzona, to oznacza, że naczynie zacznie reagować z żywnością.   Jeśli zależy Ci na wyborze patelni, które posłuży Tobie przez lata, postaw na naczynie z powłoką przypominającą kamień. Wśród dostępnych na rynku propozycji, znany kucharz Jasiek Kuroń wybrał patelnię Lava marki Florina, która uznawana się za niezniszczalną. Pokryta aż 5 warstwami powłoki non-stick jest bardziej odporna na uszkodzenia niż wszystkie inne naczynia do gotowania. Na patelni możesz używać dowolnych akcesoriów kuchennych, nawet stalowych, nie obawiając się uszkodzenia powłoki. Nic więc dziwnego, że patelnia Lava od lat króluje w rankingach na najlepszy produkt do smażenia.

Patelnie do zadań specjalnych

Teraz już wiesz, że każda patelnia jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, dopóki jest w idealnym stanie. Jednak nie każda patelnia nadaje się do smażenia wszystkich potraw. I tak na przykład wybitną chińszczyznę przyrządzisz tylko w woku, a idealne naleśniki usmażysz na specjalnie dedykowanej dla tego dania patelni do naleśników.

Patelnia naleśnikowa – czy na pewno potrzebna w kuchni?

Patelnia naleśnikowa jest dość sporną kwestią. Jedni nie mogą bez niej żyć, inni twierdzą, że jest zupełnie niepotrzebna w kuchni. Jeśli więc stoisz przed dylematem, czy patelnia do naleśników jest koniecznością w kuchni, podpowiadamy jej wszystkie zalety, które udało nam się wychwycić podczas smażenia. Patelnię naleśnikową lubimy za: - niski rant, dzięki któremu obracanie naleśnika łopatką idzie nam po mistrzowsku - nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu używamy minimum oleju i jemy niskokaloryczne naleśniki - daje nam możliwość usmażenia naleśników o dowolnej grubości – idealnie cienkich, jak francuskie crepes albo puszystych i grubych jak amerykańskie pancakes.  

Idealne jajka sadzone – też mamy na to sposób

Marka Florina dla wszystkich jajożerców przygotowała produkt doskonały – patelnię do smażenia jajek. Naczynia ma 4 wgłębienia, dzięki czemu jajko nie rozleje się po całym dnie, za to uformuje się w idealne kółko. Taką patelnię możesz też używać do smażenia placków ziemniaczanych albo racuchów z jabłkami. Warto mieć taki gadżet w kuchni, bo według powiedzenia: „najpierw jemy oczami”, jedzenie powinno kusić swoim wyglądem. Zasmakuj Radości ze smażenia potraw. 



Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel