Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą.

2020-08-29
Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą.

Sezon na domowe przetwory w pełni. Przygotowujemy dżemy, konfitury, soki, słoiki pełne sałatek warzywnych, przeciery pomidorowe i wiele więcej. A wszystko po to by zimą móc się cieszyć smakami lata i jesieni. By móc posmarować sobie kanapkę pysznym dżemem czy przełożyć nim ciasto. I choć najpopularniejszymi owocami na przetwory są truskawki i maliny, to jednak warto przygotować choć kilka słoików wspaniałego, złocistego dżemu z brzoskwini. Taki domowy dżem brzoskwiniowy nie tylko wspaniale smakuje, ale też i wygląda. Lato zamknięte w słoiku. Koniecznie spróbujcie.

Brzoskwinie od zawsze kusiły swoim słodkim smakiem i zapachem. Te soczyste owoce są ponadto pełne witamin i składników mineralnych mających dobry wpływ na nasz organizm. Do tego są tanie i łatwo dostępne. Śmiało możemy zasadzić drzewka z brzoskwiniami w ogrodzie czy na działce. Nasz klimat doskonale nadaje się do ich uprawy. Drzewka owocują latem - zazwyczaj pomiędzy majem, a sierpniem. W zależności od odmiany owoce mogą różnić się wielkością, kształtem i kolorem.

Spis treści

Odmiany brzoskwiń. Którą z nich wybrać na dżem brzoskwiniowy?

Właściwości zdrowotne brzoskwiń

Do czego użyć i co można przygotować z brzoskwiń?

Jak przygotować domowy dżem brzoskwiniowy?

Tradycyjny przepis na dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Dżem brzoskwiniowy z szafranem

Odmiany brzoskwiń. Którą z nich wybrać na dżem brzoskwiniowy?

W Polsce najczęściej można spotkać trzy odmiany brzoskwiń:

  1. Brzoskwinia zwyczajna - ma soczysty, słodki miąższ, który okrywa skórka pokryta delikatnym meszkiem. W zależności od odmiany brzoskwinia zwyczajna może przybierać różne wielkości - od średnich do owoców wielkości piłki tenisowej.
  2. Brzoskwinia płaska - ma bardziej chrupki miąższ niż brzoskwinia zwyczajna. Owoce są spłaszczone, okrągłe, o żółtokremowej barwie z czerwonymi rumieńcami.
  3. Brzoskwinia biała - najmniej popularna, ale równie smaczna. Ma spore, kuliste owoce o jasnokremowym miąższu i skórce. Jest mniej słodka od brzoskwini zwyczajnej, ale za to soczysta i chrupiąca.

Każda z tych odmian smakuje wyśmienicie i nadaje się do przygotowania przetworów na zimę.

Brzoskwinie na dżem brzoskwiniowy ZasmakujRadosci.pl

Właściwości zdrowotne brzoskwiń

Brzoskwinie, to nie tylko smaczny, ale też i zdrowy owoc. Zaleca się, by jeść je ze skórką, bo to pod nią kryje się najwięcej witamin i drogocennych składników. Owoce są bogate w witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, a nawet selen.

Zalecane są dla osób cierpiących na anemię, mających problemy z zaparciami czy walczących z wysokim poziomem cholesterolu. Brzoskwinie, to również owoc, po który śmiało mogą sięgać osoby starsze, dzieci czy osoby na diecie.

Do czego użyć i co można przygotować z brzoskwiń?

Brzoskwinie, to smaczny dodatek do deserów, ciast np. serników na zimno z galaretką, sałatek, koktajli, a nawet lodów. Świetnie smakują też na surowo. Można z nich również przygotować pyszne sosy do mięs czy nalewki brzoskwiniowe. Jednak najbardziej popularne są dżemy brzoskwiniowe.

Jak przygotować domowy dżem brzoskwiniowy?

Dżem brzoskwiniowy, to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych sposobów na przetworzenie tych słodkich, złocistych owoców. Idealny do ciast, ciasteczek, owsianek, placków, naleśników czy po prostu na kanapkę.

Przepisów na dżem owocowy jest bardzo wiele. Od tradycyjnego przygotowywanego jeszcze przez nasze babcie, po nowoczesne wersje pełne ciekawych dodatków. I nie chodzi tu wyłącznie o łączenie różnych owoców, np. brzoskwiń i jabłek czy malin. Ale o przyprawy, suszone kwiaty, bakalie, a nawet alkohol. Brzoskwinia jest wspaniałą bazą do różnych eksperymentów smakowych.

Tradycyjny przepis na dżem brzoskwiniowy

Zastanawialiście się jak przygotować domowy dżem brzoskwiniowy bez substancji żelujących? To naprawdę proste. Do przygotowania tradycyjnego dżemu z brzoskwiń wystarczą trzy podstawowe składniki i trochę czasu.

Jakie brzoskwinie sprawdzą się najlepiej do przygotowania dżemu? Można sięgać po każdy rodzaj brzoskwiń - zwyczajną, płaską lub białą. Każdy typ będzie dobry.

Po co podczas przygotowywania dżemu dodajemy się sok z cytryny? Ma on nie tylko wpływ na smak dżemu brzoskwiniowego, ale też zrównoważyć słodki smak owoców i cukru. Ponadto sok z cytryny wpływa na kolor naszego dżemu, utrzymując piękny żółto-pomarańczowy odcień.

Tradycyjny dżem brzoskwiniowy w słoiku ZasmakujRadosci.pl
Tradycyjny dżem brzoskwiniowy - składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 250 g cukru zwykłego lub drobnego
  • 1 cytryna

Tradycyjny dżem brzoskwiniowy - przygotowanie:

  1. Przygotowujemy 3 słoiki 300 ml. Myjemy je i wyparzamy w nagrzanym do 120 stopni piekarniku.
  2. Owoce obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Umieszczamy w garnku, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i cukier.
  4. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do zagotowania. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika, aby całość tylko lekko “bulgotała&rdquo
  5. Dżem gotujemy około 2 godzin, co jakiś czas mieszając.
  6. Jeśli na wierzchu pojawia się piana należy ją zebrać łyżką.
  7. Gorący dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Dobrze je zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy około 20 minut w specjalnym garnku do słoików lub innym szerokim garnku, wypełnionym do ⅓ wodą.


Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Szukając ciekawych smaków i niebanalnych połączeń, warto sięgnąć po przepis na dżem brzoskwiniowy z lawendą. Cudowny aromat i smak, który będzie dopełnieniem każdego ciasta lub wzbogaceniem tradycyjnego śniadania.

Dżem brzoskwiniowy z lawendą w słoiku ZasmakujRadosci.pl
Dżem brzoskwiniowy z lawendą - składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pełna łyżka kwiatów lawendy

Dżem brzoskwiniowy z lawendą - przygotowanie:

  1. Przygotowujemy cztery słoiki 300 ml lub dwa większe i jeden mniejszy. Myjemy je i wyparzamy w nagrzanym do 120 stopni piekarniku.
  2. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem i zostawiamy całość w lodówce na 12 godzin.
  4. Po tym czasie rondel stawiamy na palniku, na średnim ogniu i gotujemy całość aż owoce staną się przezroczyste.
  5. Następnie za pomocą blendera ręcznego całość miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy.
  6. Pod koniec dodajemy kwiaty lawendy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut ciągle mieszając. 
  7. Gorący dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Dobrze je zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy około 20 minut w garnku do słoików, wypełnionym do ⅓ wodą.

Dżem brzoskwiniowy z szafranem

Szafran, to wyjątkowa przyprawa, którą od lat stosuje się w lecznictwie i kuchni. Jego właściwości zdrowotne są nieprzecenione, a smak cudownie podkreśli niejedną potrawę. Dodając szafran do dżemu brzoskwiniowego możemy spodziewać się wyjątkowego połączenia. Ten smak i aromat zachwyci niejedną osobę. Koniecznie spróbujcie.

Dżem brzoskwiniowy z szafranem w słoiku ZasmakujRadosci.pl
Dżem brzoskwiniowy z szafranem - składniki:

  • 1 kg brzoskwiń 
  • 500 g cukru
  • 15 słupków szafranu lub około 2 paczuszek szafranu w proszku
  • 1 cytryna

Dżem brzoskwiniowy z szafranem - przygotowanie:

  1. Przygotowujemy cztery słoiki 300 ml. Myjemy je i wyparzamy w nagrzanym do 120 stopni piekarniku.
  2. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Dodajemy do nich cukier i sok z cytryny. 
  4. Gotujemy całość około godziny na małych ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Po tym czasie miksujemy wszystko za pomocą ręcznego miksera i dodajemy słupki szafranu.
  6. Gotujemy jeszcze 15 minut, ciągle wszystko mieszając.
  7. Gorący dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Dobrze je zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy około 20 minut w garnku do gotowania, wypełnionym do ⅓ wodą.

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

TS-ID: X4263452977DBB1CF6DC6B27DF6AF1E10
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel