Czas na przetwory

2021-07-16
Czas na przetwory

W końcu nadszedł czas, kiedy w sklepach zaczęły pojawiać się sezonowe owoce i warzywa, takie jak truskawki, borówki, szparagi czy czereśnie. Możesz gotować i przyrządzać  dania ze świeżych składników, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Gdy zabraknie Ci pomysłów na kreatywne posiłki, skorzystaj ze sposobu  na wykorzystanie sezonowych produktów - pakuj je do słoików! Przetwory to najlepsze rozwiązanie na świeże produkty, które możesz kupić tylko o określonej porze roku. Pokażemy Ci, co możesz wykorzystać do domowych soków, dżemów lub innych smakowitych przekąsek czy dodatków do potraw.

 

 

Sok nie tylko do herbaty

Przygotowanie soku to zdecydowanie jedna z łatwiejszych opcji na wykorzystanie sezonowych owoców. Potrzebujesz tylko jednego narzędzia: sokownika. W ofercie marki Florina jest dostępny sokownik o pojemności 5 litrów. Wykonano go  z najwyższej jakości stali nierdzewnej i z pewnością będzie służył przez wiele lat. Możesz go również wykorzystać do przygotowania syropów i gotowania na parze, wszystko dzięki specjalnemu koszykowi, który również wykonany jest ze stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno nagrzewa się równomiernie, co przyśpiesza proces wytwarzania się soku, np. z czereśni. Miąższ, który pozostanie w garnku wykorzystaj, np. do robienia musów lub konfitur. Do przygotowania soku musisz posiadać jeszcze jedną, bardzo ważną rzecz - odpowiednią butelkę.

Najlepszy dżem pod słońcem!

Z owoców sezonowych możesz przygotować pyszne dżemy i marmolady. W wielu książkach kucharskich znajdziesz różne wariacje na temat konfitur, np. połączenie marchewki i pomarańczy. Do przyrządzenia każdego dżemu i tego typu przetworu musisz koniecznie zakupić odpowiednie garnki z grubym dnem. Bardzo dobrze sprawdzą się garnki emaliowane od Emalia Polska Pleszew. Nie reagują z żywnością i są w 100% bezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo są one polecane w szczególności alergikom. W sklepie internetowym ZasmakujRadosci.pl znajdziesz klasyczne garnki emaliowane we wzory czy jednokolorowe, jak np. gładki czerwony. Gdy dżem jest już gotowy, należy go przełożyć do odpowiedniego słoika. Do wyboru są m.in. te z pałąkowym zamknięcie lub szczelnie zakręcane. Nie zapomnij o odpowiednim podpisie - każdy słoik powinien mieć specjalną naklejkę z dokładnym opisem, co jest w środku oraz kiedy zostało przyrządzone, np. sezon i rok. Dzięki temu szybko odnajdziesz daną marmoladę lub konfiturę w swojej spiżarni. 

Ogórki do słoików, marsz!

Jeśli myślisz: przetwory, to na pewno jednym z pierwszych skojarzeń są ogórki. Przygotowuje się je na bardzo wiele sposobów. Klasyczne ogórki na kanapkę najczęściej marynuje się w specjalnej zalewie octowej, którą przygotowujesz w odpowiednim garnku. Najlepiej do tego nada się duży garnek ze stali nierdzewnej. Ogórki zalewasz przygotowaną wcześniej zalewą i bardzo mocno zakręcasz słoik. W naszym sklepie internetowym znajdziesz wiele rodzajów słoików - w tym również słoiki specjalnie przeznaczone do ogórków. Występują w większych lub mniejszych rozmiarach, z klamrą lub ze specjalną pokrywą, która je zabezpiecza. Masz gwarancję, że proces kiszenia lub fermentacji będzie prawidłowy.

Akcesoria do przygotowania przetworów

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze musisz mieć w swojej kuchni, aby z łatwością przygotować domowe przetwory, to przychodzimy z pomocą! Pamiętaj o dobrej tarce, na której zetrzesz owoce lub warzywa. Swoją funkcję świetnie spełnia ta w wersji czworobocznej. W kuchni dobrze sprawdzają się akcesoria z gumy, jak np. podkładka pod garnek czy lejek silikonowy. Dzięki nim przelewanie zalewy bądź soku do słoika będzie zdecydowanie łatwiejsze. Jeśli posiadasz dużo czereśni lub wiśni, musisz koniecznie zastanowić się nad zakupem drylownicy. To ona pozwala zaoszczędzić dużo czasu podczas przygotowywania przetworów!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel