5 pomysłów na przetwory z cukinii - przepisy

2020-08-18
5 pomysłów na przetwory z cukinii - przepisy

Cukinia to warzywo o neutralnym smaku, z którego można przyrządzić wiele rodzajów potraw, takich jak śniadania, obiady, kolacje, a nawet ciasto. Nie zapominajmy jednak, że najlepszy okres na te warzywa, czyli sezon na cukinię, nie trwa cały rok. Warto to wykorzystać i zrobić przetwory z cukinii, którymi będziemy delektować się zimą.

Co zrobić z cukinii?

Być może byliście w sytuacji, kiedy wasz ogrodowy krzaczek cukinii przyniósł mocne plony i tak naprawdę po 2, 3 cukinii mieliście już pustkę w głowie. Co zrobić z cukinii? Jakie dania z cukinii można przyrządzić we własnej kuchni? A także, jak przetworzyć ją, żeby móc cieszyć się zimą pysznymi domowymi przetworami? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania, a także podsunąć kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z cukinii. Nie ma nic lepszego, jako dodatek do obiadu, w postaci pysznych chrupiących kawałków cukinii w różnej formie, zamkniętych w słoikach na zimę.

Dania z cukinii

Cukinia to warzywo niskokaloryczne, zatem warto korzystać z cukiniowego sezonu i przyrządzać dania na jej podstawie lub z jej dodatkiem. Cukinia na obiad zaspokoi nasz głód, ale nie obciąży żołądka. Pyszna cukinia faszerowana mięsem mielonym, makaron z cukinią, placki z cukinii, to tylko kilka propozycji, które można ugotować latem, ale też zimą, bo cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok. Najsmaczniejsza cukinia jednak przypada na okres letni.

Przetwory z cukinii - cukinia w słoiki

Lubimy ten stan, kiedy nasze spiżarnie są bogate w pełne słoiki marynat, kiszonek i przetworów, które przygotowujemy na zimowe, długie wieczory i nie tylko. Zapasy są dobrze kojarzone, dzięki nim mamy pewność, że jemy zdrowe produkty, które sami wykonaliśmy, a także że zawsze mamy w spiżarni coś na czarną godzinę. Rok 2020 pokazał nam, że zapasy warto mieć i na bieżąco je uzupełniać.

Do przetworów z cukinii warto wybierać mniejsze okazy, które mają zwarty środek, z niewielkimi miękkimi pestkami. Większe cukinie mają duże gniazda nasienne, które przed przetworzeniem trzeba usunąć, a sam miąższ staje się nieco gąbczasty. Starsze warzywa mają również grubszą skórkę, która jest nieapetyczna, zatem warto ją usunąć, zanim zamkniemy ją w słoiki

Przetwory z cukinii zasmakujradosci.pl
Leczo z cukinią

Pyszny letni obiad, którego podstawą jest cukinia. Uwielbiamy się nim zajadać, przygotowując jego dużą porcję. W zależności od tego, co lubimy, dodajemy do niego pieczarki, paprykę, a nawet mięso, czy wędlinę. Warto przygotować wersję leczo z cukinią, którą można zamknąć w słoiku, by móc cieszyć się jego pysznym smakiem nawet zimą. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że to świetne danie, ale cukinia w słoikach w takiej postaci to szybki sos do makaronu, ryżu lub kaszy.

Przepis na leczo z cukinią - składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg kolorowej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 60 ml octu jabłkowego
  • ½ kg cukru
  • 6 łyżek soli + sól do doprawienia
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Przepis na leczo z cukinią - przygotowanie:

Podana waga cukinii to waga produktu, który znajdzie się w garnku, czyli bez gniazd nasiennych, a także bez skórki (jeżeli będziecie obierać cukinię).

  1. Odetnij dwa końce cukinii, następnie przekrój ją na pół wzdłuż i jeżeli jest taka potrzeba, usuń gniazda nasienne. Możesz ją również obrać, jeśli skórka jest gruba. W przypadku młodych, niewielkich okazów nie trzeba usuwać gniazd nasiennych, ani skórki. Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do dużego garnka. 
  2. Cebulę pokrój w pióra i również umieść w garnku. Zasyp wszystko 6 łyżkami soli i odstaw na 4 godziny. 
  3. Po 4 godzinach dodaj do cukinii i cebuli papryki pokrojone w kostkę. Do garnka włóż również liście laurowe oraz ziele angielskie.
  4. Dodaj do garnka olej i smaż całość przez około 15 minut.
  5. Kiedy całość się podsmaży, wlej do garnka przecier pomidorowy. Doprowadź całość do wrzenia.
  6. Do garnka dodaj ocet, cukier, sól i pieprz i ponownie doprowadź do wrzenia.
  7. Gorący sos przelej do wyparzonych słoików i zakręć. Z podanych składników uzyskasz 20 słoików o pojemności 500 ml
  8. W garnku do pasteryzacji ułóż słoiki tak, aby żaden nie dotykał bocznych ścianek, jak również samych siebie. Zalej słoiki wodą do ¾ wysokości i pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  9. Gorące słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem. Wystudzone weki, przenieś do spiżarni.

Leczo z cukinii w słoiku zasmakujradosci.pl
Cukinia marynowana

Pyszna, lekko kwaśna cukinia na zimę, która jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Sprawdzi się również wtedy, kiedy będziesz robić pyszne, bogate w składniki kanapki, na przykład panini. Cukinia w zalewie nie wymaga wiele pracy. Wystarczy ją przygotować, ułożyć w słoikach i zalać marynatą. Następnie słoiki z zawartością zawekować. Po dokładne proporcje i przygotowanie cukinii konserwowej krok po kroku zapraszamy poniżej.

Marynowana cukinia - składniki:

  • 3 kg cukinii
  • Do każdego słoika włóż:
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczkę ziaren gorczycy
    • 1 baldachim kopru
  • Zalewa:
    • 4 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu
    • 3 łyżeczki soli

Marynowana cukinia - przygotowanie:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Jeśli cukinia ma widocznie duże i twarde nasiona, pozbądź się gniazd nasiennych za pomocą dużej łyżki.
  2. Pokrój cukinię w słupki o szerokości 1,5 cm i wysokości odpowiadającej wysokości słoików, do których będziesz wkładać cukinię. Najlepszy będzie do tego wysoki słoik o pojemności 1 l.
  3. Na dno słoika włóż baldachim kopru, a także resztę przypraw. Ułóż pionowo, ściśle, pokrojoną cukinię. 
  4. Wszystkie składniki na zalewę wymieszaj ze sobą i zalej nią przygotowane słoiki, następnie je zakręć. Dzięki tej zalewie w słoikach będzie cukinia marynowana na słodko - kwaśno.
  5. Pasteryzuj marynowaną cukinię przez 5 minut.

Marynowana cukinia w słoiku zasmakujradosci.pl
Sałatka z cukinią

Sałatka z cukinią to barwna wariacja na temat przetworów. Do zielonej, żółtej cukinii dodaj kolorowe papryki, marchewkę, albo buraczki, aby uzyskać piękny przekrój warzywnej sałatki do pysznych dań obiadowych. Możesz pokroić swoje warzywa dowolnie, a nawet zrobić z nich warzywne spaghetti. Całe piękno tkwi w tym, że sałatka z cukinii na zimę w Twoim wykonaniu, będzie zupełnie inaczej wyglądać, niż sałatka sąsiadki z naprzeciwka.

Sałatka z cukinii na zimę - składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • ½ kg papryki (może być 1 koloru lub zielona, żółta i czerwona)
  • 4 łyżki soli
  • 8-10 łyżeczek oleju lub oliwy 
  • zalewa:
    • 1 szklanka octu 6%
    • 1 szklanka cukru
    • 6 ziaren pieprzu
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 1 łyżka ziaren gorczycy

Sałatka z cukinii na zimę - przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. 
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Włóż startą cukinię i pokrojoną cebulę do dużej miski lub garnka i zasyp 4 łyżkami soli. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
  4. Po 2 godzinach odcedź całość na durszlaku.
  5. Do odcedzonych warzyw dodaj pokrojoną paseczki paprykę, a także startą na dużych oczkach marchewkę. 
  6. Składniki na zalewę umieść w garnku i podgrzewaj, aż się wszystko rozpuści. Gorącą zalewą zalej warzywa i odstaw na kolejne dwie godziny.
  7. Po tym czasie włóż sałatkę do słoików i zalej każdy z nich 1 łyżeczką oleju. 
  8. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut.

Sałatka z cukinii w słoiku na zimę zasmakujradosci.pl
Cukinia w zalewie curry

Pyszne kawałki cukinii w orientalnej zalewie. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować tego typu marynat, zachęcamy Cię do zrobienia, choć kilku niewielkich słoiczków. Cukinia konserwowa to wspaniały i świeży dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Można ją przegryzać przy każdej okazji. Ta złocista zalewa wspaniale prezentuje się wraz z zielonymi kawałkami cukinii. Cukinia do słoików będzie wyglądać bajecznie, w każdym słoiczku.

Cukinia w curry - składniki:

  • 2 kg młodej cukinii
  • zalewa:
    • 2 l wody
    • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 2 szklanki cukru
    • 2 łyżki curry
    • 2 łyżki soli
    • 1 łyżka ostrej musztardy (może to być dijon, rosyjska, chrzanowa)
    • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżeczki gorczycy

Cukinia w curry - przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj i bez obierania pokrój w półplasterki o grubości około 1 cm. Ułóż je poziomo we wcześniej przygotowanych słoikach.
  2. Do garnka dodaj posiekany czosnek, liście laurowe, pieprz, musztardę, curry, cukier, kurkumę i gorczycę. Zalej całość wodą i octem. Całość zagotuj.
  3. Słoiki z cukinią zalej gorącą zalewą i dobrze zakręć.
  4. Do garnka do wekowania wkładaj ostrożnie słoiki i zalej je wodą do ¾ wysokości. Doprowadź do wrzenia i wekuj przez 20 minut na niewielkim ogniu.
Cukinia w zalewie curry w słoiku zasmakujradosci.pl

Kiszona cukinia

Sezon ogórkowy nie udał się najlepiej? Nic straconego! Cukinię możesz również kisić. Nie będzie ona dokładnie tak jędrna, jak ogórki, dlatego, że będziesz musiał ją pokroić, przed włożeniem do słoików, ale z pewnością będzie świetnym zamiennikiem kiszonych ogórków. Kiszenie to najzdrowsza z możliwych opcja na domowe przetwory, a kisić możesz dosłownie wszystkie warzywa. Chcesz zaszaleć? Zdecyduj się na kilka słoików, w których zakisisz mieszankę warzyw! Poznaj dziś podstawowy przepis na kiszoną cukinię. Według tej zasady zakisisz każde inne warzywa. Kisząc cukinię, wybieraj młode warzywa, aby były maksymalnie jędrne po ukiszeniu.

Kiszona cukinia przepisy na zimę - składniki:

  • 3 młode cukinie
  • do każdego słoika:
    • kawałek korzenia chrzanu
    • 1 baldachim kopru
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka ziaren pieprzu
  • zalewa:
    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli

Kiszona cukinia przepisy na zimę - przygotowanie:

  1. Cukinia kiszona wymaga w głównej mierze odpowiedniego przygotowania słoików, a także samej cukinii. Słoiki muszą być bardzo dobrze umyte i wyparzone, to samo z pokrywkami. Warzywa dobrze umyte.
  2. Cukinię dobrze umyj, pokrój w słupki i ułóż w litrowych słoikach. 
  3. Między słupki cukinii włóż kawałki korzenia chrzanu, po ząbku czosnku i baldachimie kopru.
  4. Następnie wsyp do każdego słoika po kilka ziaren pieprzu.
  5. Przygotuj zalewę. Wodę podgrzewaj z solą. Odstaw do wystygnięcia, następnie zalej cukinię, żeby żaden kawałek warzywa nie wystawał ponad powierzchnię. 
  6. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce, aby się powoli kisiła.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel