Przepisy

  

Zasmakuj radości z gotowania, pieczenia, a przede wszystkim z jedzenia!

 

Przez żołądek do serca? Zdecydowanie TAK! Śniadania do łóżka, sycące obiady, zaskakujące podwieczorki,  aromatyczne kolacje, dodatki na grilla, potrawy świąteczne, a może kolorowe desery? Z naszymi przepisami posmakujecie prawdziwej radości z jedzenia. Wśród propozycji naszego „przepiśnika” znajdziecie dania tradycyjne, nowoczesne, wegetariańskie, dietetyczne, a tuż obok prawdziwe bomby kaloryczne. Naszą specjalnością są rozmaite przetwory. Uwielbiamy zamykać smaki lata w słoikach, by móc następnie rozjaśniać nimi ponure, zimowe dni. Staramy się urozmaicać, zaskakiwać, ulepszać.  Podajemy receptury skomplikowane oraz takie, które znane są wszystkim od pokoleń. Zarówno początkujący, jak i zaawansowany kucharz odnajdzie coś dla siebie. Używamy składników popularnych, ogólnodostępnych, sezonowych, egzotycznych, a także zdrowych zamienników. Tej palety różnorodności nie sposób opisać. Dla każdego coś smacznego! Specjalizujemy się we wszystkim co pyszne. Staramy się tworzyć dania, które pozwolą oczarować pełnią smaku, takie, które zachwycą dziecko, partnera, rodzeństwo czy przyjaciół. Radością należy się dzielić! Dlatego dzielimy się tym, co najlepsze i to dosłownie! Przepisy z naszego bloga kulinarnego są dla was! Dzielcie się z nami spostrzeżeniami i radością płynącą ze smakowania dań z naszych receptur. Inspirujcie nas, byśmy mogli radować smakiem naszych czytelników. Przesyłajcie nam swoje przepisy, by wzajemnie wznosić się na wyżyny w dziedzinie gotowania! Smakujmy radości z jedzenia każdego dnia! Smacznego!



Powidła śliwkowe w 6 wariantach - przepisy
Powidła śliwkowe kojarzą się z świątecznym piernikiem, z głębokim owocowym smakiem i wspaniałym aromatem. Doskonale pasują do wielu ciast, przekładanych ciasteczek i deserów. To również pyszne smarowidło na kanapki czy dodatek do placków i naleśników. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Już nasze babcie przygotowywały powidła i wypełniały nimi swoje spiżarnie. Jak to robiły? A jak wyglądają dzisiejsze przepisy? Sprawdź i przygotuj najlepsze powidła śliwkowe.
Czytaj więcej
Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą.
Sezon na domowe przetwory w pełni. Przygotowujemy dżemy, konfitury, soki, słoiki pełne sałatek warzywnych, przeciery pomidorowe i wiele więcej. A wszystko po to by zimą móc się cieszyć smakami lata i jesieni. By móc posmarować sobie kanapkę pysznym dżemem czy przełożyć nim ciasto. I choć najpopularniejszymi owocami na przetwory są truskawki i maliny, to jednak warto przygotować choć kilka słoików wspaniałego, złocistego dżemu z brzoskwini. Taki domowy dżem brzoskwiniowy nie tylko wspaniale smakuje, ale też i wygląda. Lato zamknięte w słoiku. Koniecznie spróbujcie.
Czytaj więcej
Marynowane grzyby: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, a może kurki? Przedstawiamy 4 marynaty grzybowe!
Sezon na grzyby trwa. Podgrzybki, zajączki, maślaki, borowiki. Dla każdego coś pysznego. Dla osób kochających grzyby, to mały raj i najlepszy czas na przetwory. Bo w końcu czy jest coś smaczniejszego, niż domowe grzyby marynowane do obiadu? Grzybki marynowane, to też świetny pomysł na przyjęcie, można je podać same lub jako jeden ze składników sałatek czy koreczków. Dlatego warto już dziś wziąć się za przygotowanie domowych przetworów z grzybów i cieszyć się ich smakiem przez okrągły rok.
Czytaj więcej
Wekujemy patisony na 5 sposobów!

Patisony to warzywa smakowo zbliżone do dynii, cukinii czy kabaczka. Mają orginalny wygląd i delikatny smak. Przetwory z patisonów są wspaniałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Poznaj patisona w różnych odsłonach. Przedstawiamy 5 sprawdzonych receptur!

Czytaj więcej
5 pomysłów na przetwory z cukinii - przepisy
Cukinia to warzywo, które zyskuje coraz większą popularność. Co zrobić z cukinii? W jaki sposób wykonać przetwory z cukinią w roli głównej? W jakim wydaniu będzie najlepsza? Marynowana, w zalewie curry, kiszona, a może w formie sałatki lub leczo? Wybierzcie swój ulubiony przepis, bądź wypróbujcie je wszytskie, by cieszyć się smakiem cukini nawet w zimowe, ponure dni!
Czytaj więcej
Suszenie jabłek w warunkach domowych - to proste!
Suszenie jabłek to jeden z pomysłów na ich przetwarzanie. Jest to proces, który pozbawia je wody, jedocześnie zachowując smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Jak suszyć jabłka? Sposobów jest kilka! Wybierz swój i przekonaj się jakie to proste!
Czytaj więcej
Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ

Bohater niedzielnych obiadów, synonim domu rodzinnego, uzdrowiciel wśród chorych na grypę czy cierpiących przez kaca. Rosół, bo o nim mowa, to bezsprzecznie król wszystkich zup. Przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodne dni, a swoim smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia związane z dzieciństwem.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel