#WspieramySzpitale
15% ze sprzedaży garnków i patelni oraz akcesoriów kuchennych na rzecz szpitali. Sprawdź...

Patelnia - must have naszej kuchni

Patelnia to produkt który jest w każdym domu i nie wyobrażamy sobie życia bez niej. Na rynku jest wiele rodzajów produktu który zaskakują swoją funkcjonalnością ale też designem. Jajecznica na śniadanie, schabowe na obiad a może grillowane krewetki na kolację? Takie pyszności zrobisz tylko przy użyciu patelni :)
 
Jaką patelnię wybrać - na co zwrócić uwagę ?
  • przeznaczenie
  • surowiec z którego została wykonana 
  • rodzaj powłoki
  • dno
  • możliwość mycia w zmywarce
  • rozmiar
Więcej na temat patelni znajdziesz na dole strony

Patelnia

Promocja
66.50 zł
39.90 zł -40%
Florina
44.00 zł
Florina
56.00 zł
Florina
64.00 zł
Florina
Promocja
118.50 zł
88.90 zł -24%
Florina
Promocja
93.50 zł
66.50 zł -28%
Florina
Promocja
110.50 zł
66.50 zł -39%
Florina
73.90 zł
0.00 zł -100%
Florina
42.00 zł
Florina
Promocja
88.00 zł
77.90 zł -11%
Florina
Promocja
115.00 zł
99.90 zł -13%
Florina
Promocja
128.00 zł
116.90 zł -8%
Florina
Promocja
144.00 zł
127.90 zł -11%
Florina
84.00 zł
Florina
93.50 zł
Florina
Promocja
81.50 zł
59.90 zł -26%
Florina
Promocja
104.00 zł
60.90 zł -41%
Florina
Promocja
103.50 zł
94.50 zł -8%
Florina
Promocja
122.50 zł
111.00 zł -9%
Florina
40.00 zł
Florina
41.00 zł
Florina
53.50 zł
Florina
60.00 zł
Florina
67.00 zł
Florina

Patelnia

Rodzaje patelni ze względu na funkcjoinalność:
patelnia uniwersalna - do przygotowania różnych potraw od jajeczny po kotlety.
patelnia grillowa - ich dno zostało zaprojektowane tak aby przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu grillować, warzywa, owoce, mięsa, ryby aby posiłki były zdrowsze.
patelnia do ryb - ma podobne dno do patelni grillowej jednak ma kształt pozwalający na smażenie ryby w całości.
patelnia do jajek - posiada specjalne wgłębienia do przygotowania jajek sadzonych bądź placków czy racuchów 
patelnia WOK - głęboka patelnia gwarantują krótki czas przyrządzania potraw. Idealna dla dań mieszanych.

Rodzaje patelni – ze względu na materiał, z jakiego są wykonane
Patelnia aluminiowa – są lekkie i doskonale przewodzą ciepło. Dzięki temu nagrzewają się bardzo szybko i przede wszystkim równomiernie. Dlatego są doskonałe do smażenia mięs, ryb czy owoców morza.
Patelnia stalowa – wyjątkowo trwałe i wytrzymałe; odporne na zarysowania i wysokie temperatury. Najczęściej wybierane przez profesjonalnych kucharzy. Nagrzewają się nieco dłużej niż patelnia aluminiowe, ale za to wolniej oddają ciepło.
Patelnia żeliwna – wybór na długie lata. Wyjątkowo trwałe i wytrzymałe. Świetnie przewodzą ciepło i na długo zachowują wysoką temperaturę.
Patelnia miedziana – mogą być też wyjątkową ozdobą ze względu na nietypowy kolor. Uwielbiają je profesjonaliści, bo nagrzewają się i chłodzą błyskawicznie. Niemniej mają też swoje wady. Miedź nie jest odporna na działanie kwasów zawartych w żywności.
Patelnia tytanowa – wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Poza dużymi atutami główną wadą jest cena. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.
Patelnia granitowa/mineralna – to naczynia, które łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuje nie przywieralność.
Rodzaje patelni – ze względu na typy powłok
Powłoka ceramiczna – obecnie coraz popularniejszy wyrób. Zaletą tej powłoki to odporność na zarysowania. Równomiernie się nagrzewają i świetnie oddają to ciepło potrawom, co sprzyja środowisku poprzez niższe zużycie energii.
Powłoka teflonowa – wciąż bardzo popularna i bardzo chętnie wybierana. Ta powłoka jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu. By cieszyć się jak najdłużej taką patelnią, nie należy myć jej w zmywarce, szorować ani stosować podczas smażenia metalowych sztućców. Zarysowana powierzchnia traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non-stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Powłoka kamienna – nie dość, że szybko i zdrowo przygotujesz potrawy dla rodziny i przyjaciół, to dodatkowo nie będziesz się trudzić przy jej czyszczeniu. Jej nieprzywierająca powierzchnia pozwala na użycie minimalnej ilości tłuszczu! Wyjątkowo trwałe i odporne – podczas smażenia możesz używać dowolne przybory kuchenne, zarówno drewniane, teflonowe, a nawet metalowe.

Społeczność #ZASMAKUJRADOSCI

    Nasze marki