Naczynia ze stali nierdzewnej – dlaczego warto je kupić

Gotowanie i smażenie wymaga zastosowania odpowiednich naczyń, dzięki którym jedzenie nie będzie się przypalać oraz będzie idealnie przyrządzone. Do dyspozycji są m.in. garnki emaliowane, aluminiowe, a także stalowe. Te ostatnie cieszą się dość sporą popularnością i zazwyczaj kojarzą się ze zdrowym gotowaniem. Jak jest naprawdę? Jakie zalety i wady mają naczynia ze stali nierdzewnej i czy warto je kupić?

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Niekwestionowaną zaletą garnków ze stali jest ich wyjątkowa trwałość – stal jest materiałem odpornym na różne uszkodzenia oraz twardym. Wszystko to sprawia, że zarówno powierzchnia dna, jak i ścianki naczyń nie odkształcają się pod wpływem wysokich temperatur. Co więcej, stal ta podlega procesowi cynkowania, dzięki czemu jest odporna także na korozję. Większość garnków wykonanych z tego materiału nadaje się praktycznie na każdy rodzaj kuchenki, dlatego kupując komplet np. z kolekcji Skellar, można mieć pewność, że skorzystamy z niego również na płycie indukcyjnej. Ich estetyka (czy to naczynia matowe, czy błyszczące) powoduje, że pasują one zarówno do wnętrz utrzymanych w nowoczesnym, jak i klasycznym stylu. Łatwość mycia to dodatkowy atut.

Wady naczyń ze stali nierdzewnej

Jak wszystko, naczynia ze stali nierdzewnej mają swoje wady. Choć są one raczej mało uciążliwe, to jednak warto się nad nimi zastanowić, zanim zdecydujemy się na zakup stalowych garnków czy patelni. Pierwszym minusem jest waga. Naczynia ze stali są dość ciężkie, co zapewne nie ułatwia przygotowywania na nich potraw (np. gotowania kilku litrów zupy) – jest to jednak cena, jaką trzeba zapłacić za wyjątkowo trwały i solidny materiał. Ponadto garnki i patelnie wykonane ze stali często wolniej się nagrzewają, co może nieznacznie wydłużyć czas gotowania lub smażenia.

Trwałość i piękno

Naczynia ze stali nierdzewnej poza szeregiem wymienionych wcześniej zalet są także w pełni bezpieczne dla zdrowia. Nie wchodzą w kontakt z jedzeniem i dzięki temu jesteśmy w stanie za ich pomocą przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Trwałość zapewniona przez stal nierdzewną sprawia, że wszystkie naczynia można wrzucić do zmywarki bez obawy o uszkodzenia. Ponadto ich wygląd jest na tyle atrakcyjny, że dopasowują się do każdego stylu kuchni.