Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Brudny lub przypalony piekarnik to zmora wielu gospodarstw domowych. Jego czyszczenie bywa czasochłonne, ale wystarczy dobrze zorganizowana i systematyczna praca, a ta czynność nie będzie już tak męcząca. Aby przywrócić mu dawny blask, nie są potrzebne specjalistyczne detergenty – wystarczą sprawdzone domowe sposoby. Przygotowania do porządków Jednym z najważniejszych elementów są odpowiednie akcesoria (możesz zaopatrzyć…

Więcej

Jak przygotować smakowity biszkopt?

Umiejętność przygotowania idealnie puszystego, miękkiego i delikatnego w smaku biszkoptu przydaje się w wielu sytuacjach i przy różnych okazjach. Niespodziewany przyjazd gości? Znajomi wpadną bez zapowiedzi na kawę? Upieczenie biszkoptu pomoże rozwiązać niejeden problem – co więcej, zbliżające się Święta to okazja do przygotowania na jego bazie wielu przepysznych ciast. Tradycyjny biszkopt Wykonanie tego wypieku…

Więcej

Przepis na szarlotkę krok po kroku

Szarlotka to przysmak łasuchów, uwielbiających delikatny smak kruchego ciasta z pysznym jabłkowym nadzieniem. Większość źródeł podaje, że po raz pierwszy przygotował ją francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. W Polsce ten deser zyskał rozpoznawalność w XIX wieku i od tamtej pory jego popularność nie słabnie. Podpowiadamy, jak przygotować idealną szalotkę krok po kroku. Krótka historia szarlotki Znane na…

Więcej

3 sposoby na smakowitego karpia wigilijnego

Choć przeciwników jedzenia karpia jest równie wielu jak smakoszy, przyjęło się, że dań na bazie tego przysmaku nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smażone dzwonka, przystawki w galarecie czy zupy rybne towarzyszą Polakom w czasie świąt Bożego Narodzenia od dekad. Jakie smakołyki z karpia można jeszcze przygotować? Prezentujemy nasze 3 ulubione przepisy! Pieczony karp w…

Więcej

Co pod choinkę dla wielbiciela gotowania?

Każdy miłośnik gotowania przywiązuje ogromną wagę do akcesoriów, które kryją się w jego kuchennych szafkach i szufladach. Nic dziwnego – odpowiednio dobrane gadżety nie tylko ułatwiają przyrządzanie posiłków, ale również sprawiają, że dania wyglądają estetycznie i są smaczne. Jeśli na wigilijnej kolacji pojawi się wielbiciel gotowania, warto sprezentować mu przedmiot związany z jego pasją. Podpowiadamy,…

Więcej

Czym jest idea zero waste i jakie są jej zasady?

Potrzeba dbania o środowisko z każdym rokiem staje się istotniejsza i coraz więcej osób  zwraca na nią uwagę. Prowadzi to do zmian nie tylko w zakresie działalności dużych przedsiębiorstw, ale także życia pojedynczych jednostek. Zero waste jest jedną z zasad, która wspiera takie podejście i ma na celu ochronę środowiska. Czym jest idea zero waste?…

Więcej

3 przepisy na smaczne wegańskie słodycze

Po jakie słodycze sięgnąć, aby nie zapychać się niepotrzebną ilością cukru, a mimo to zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego? Najlepszym wyborem będą wegańskie słodycze. Zawierają one zdrowe składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu, a dodatkowo są prawdziwą ucztą dla podniebienia. 1. Kokosowy pudding Składniki: mleko kokosowe (puszka o pojemności 400 ml będzie odpowiednia),…

Więcej

Główne cechy kuchni tajskiej

Jest to jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, a swój obecny wygląd zawdzięcza wpływom innych sztuk kulinarnych – chińskiej i indyjskiej. Cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim ze względu na bogactwo składników używanych do przygotowywania tradycyjnych potraw, a także ich niezwykłą aromatyczność. Zasada pięciu smaków To jedna z głównych reguł, którą kierują się mistrzowie kuchni, przygotowując…

Więcej

„Food on stick”, czyli jedzenie na patyku jako nowy trend kulinarny

Jedzenie na patyku w tym roku przeżywało prawdziwy rozkwit. Popularne szaszłyki to dziś jedna z najmodniejszych potraw, która gości na wielu targach kulinarnych czy pokazach. Przepisy na te dania poddawane są ciągłym modyfikacjom, co sprawia, że za każdym razem powstaje nowa potrawa, zachwycająca smakoszy swoim aromatem, smakiem i wyglądem! Fenomen jedzenia na patyku Taki sposób…

Więcej

Jak przygotować grzane wino?

Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na przygotowanie domowego grzańca. Gdy słupki rtęci zaczynają pokazywać coraz niższe temperatury, grzane wino pozwoli się zrelaksować i rozgrzać. Nie ma na nie uniwersalnej receptury, ale warto pamiętać o przyprawach, dzięki którym zyska swój niepowtarzalny aromat i smak. Przyprawy do grzańców Mimo że nie ma jednego przepisu na idealne grzane…

Więcej