Jak przygotować urodziny w ogrodzie?

Urodziny na świeżym powietrzu Urodziny w ogrodzie to fantastyczne rozwiązanie! Chociaż, kiedy byliśmy dziećmi to przez fakt obchodzenia urodzin latem  odczuwaliśmy pewien niedosyt. Mianowicie podczas wakacji nie było możliwości przyniesienia na lekcje cukierków! To są takie dziecięce troski, które na szczęście z biegiem lat mijają. Pozostaje nam się tylko cieszyć, że właśnie podczas tego najcieplejszego…

Więcej

Deser Mascarpone z kawą, limonką i bananem

mascarpone

Pyszny przepis na domowy deser mascarpone, który zachwyci podniebienia Twoich gości. Składniki na mascarpone Żelatyna (lub żelatyna rybna): 1 sztuka Mleko: 150 g Mascarpone: 300 g Śmietanka: 300 g Żółtka: 6 Cukier: 100 g Woda: 200 g Banany: 3 Limonka: 2 Kawa: 10 ziaren Cukier: 100 g Na początek należy podgrzać wodę  razem z cukrem,…

Więcej

Przepis na ajerkoniak

ajerkoniak-przepis-na-ajerkoniak

Ajerkoniak czyli pyszny likier jajeczny, który zyskał szerokie grono zwolenników. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Tylko wyobraź sobie zachwyt znajomych, kiedy na grillu poczęstujesz ich likierem domowej roboty. Błyskawiczny deser ponieważ przepis na ajerkoniak nie wymaga także wielu składników, większość może znajdować się w Twoim domu. Ajerkoniak możesz…

Więcej

Przepis na coulis malinowe.

Coulis to delikatny sos owocowy, który będzie idealnym dodatkiem do deserów lodowych i placków. Jego delikatny smak nada niepowtarzalnego charakteru nie tylko deserom, takim sosem możesz urozmaicić suche wafle, przygotować kanapkę, wykorzystać do mocno słodkich tortów bezowych. Sos coulis wywodzi się z Francji, a dziś przygotujemy szybkie coulis malinowe. Będzie idealnym dodatkiem do serników i…

Więcej

Profiterole – włoskie ptysie z owocami.

ptysie

Profiterole owocowe to pyszna letnia odmiana klasycznego ciasta.  Są to włoskie ptysie z owocami. Kto z nas nie przepada za takimi słodkimi pysznościami?? teraz ptysie możesz przygotować sama, z pomocą naszego przepisu. Efekt jest smakowity. Składniki na ptysie (dla 4 osób) składniki na ciasto: Woda: 185 g Masło: 165 g Mąka 00: 175 g Sól do…

Więcej

Back to school, czyli wracamy do szkoły. Oto akcesoria, które muszą znaleźć się w plecaku każdego ucznia!

Mamy połowę sierpnia, a to oznacza jedno: czas na zorganizowanie szkolnej wyprawki. Jeśli zakup zeszytów, piórników, długopisów, kredek i książek jest już za Wami, gratulujemy świetnej organizacji. Najgorsze za Wami. Do szkoły poza zeszytami przyda się kilka innych rzeczy, w takim razie pozostała nam ta przyjemna część wyprawki do zorganizowania. Kiedy mówimy „przyjemna”, mamy na…

Więcej

Przetwory – ogórek w kilku odsłonach.

ogórek

Ogórki, któż nie zna ich smaku. Kto ich nie lubi. Zwłaszcza w Polsce. Małosolne, konserwowe, kiszone, korniszonki, ze śmietaną w mizerii, w sałatce, w zupie… Przepisów na przetwory i potrawy z ogórków są tysiące. Wystarczy wpisać hasło „ogórek” w przeglądarkę w smartfonie i wyskakują różne pomysły na przetworzenie zielonego warzywa, które zyskuje po ukiszeniu, zamarynowaniu,…

Więcej

Wypoczynek na plaży

Co zabrać ze sobą na plażę? Nie dla wszystkich oczywistym jest to, co zabrać ze sobą na letni wypoczynek na plaży. Dlatego z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka niezbędników, bo liczy się także umiar. Nie wypoczniesz, jeżeli będziesz tachać ze sobą pół dobytku swojego życia, a przy okazji będziesz się martwić się o to, czy coś…

Więcej